Personlighetstestene er utdaterte og bør skrotes, mener professor Thomas Dahl ved NTNU i innlegg i DN 9. august. Arbeidsliv etterspør nemlig «fleksibilitet og nyskapning» mer enn noensinne, skriver han. Det er jeg enig i. Å kreve at testene skal gi det samme resultat ved gjentatte målinger (være «reliable») for å sertifisere dem, slik Det Norske Veritas-GL gjør, er gammeldags. I dag forventes det at vi forandrer oss.

Fra rundt 2000 publiserte den amerikanske psykologen Carol Dweck en rekke bøker og forskningsartikler om et «growth mindset» – en måte å tenke på som fremmer endring (i motsetning til et «fixed mindset» som hindrer endring). Tiden var inne for å se også på personlighet som noe foranderlig. Den som på en personlighetstest kom ut som «svak», behøvde ikke for all fremtid være uegnet til den jobben som krevde at man var «sterk».

Alle visste på den tid Dweck fikk sitt gjennombrudd, at den opprinnelige «puslingen» Arnold Schwarzenegger var blitt Terminator og guvernør i California. Et «growth mindset» og systematisk trening var løsningen for å endre seg. Ved å sette av tre dager i uken til å pumpe jern på et treningsstudio, forblir man ikke lenger «svak».

Også personlighetstrekk kan endres ved systematisk trening. Tilbudene florerer. I dag er samfunnet innrettet slik at vi kan forandre oss. Vi har fått masseutdannelse og massekursingen.

Det finnes et treningsstudio for alle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.