Få dager før den internasjonale kvinnedagen lanserte EU-kommisjonen sitt forslag til et direktiv for å sikre åpenhet om lønn på europeiske arbeidsplasser.

Monica A. Paulsen
Monica A. Paulsen

Formålet er å gjøre å det enklere å finne systematiske lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, men direktivet gir ikke gode nok verktøy til å faktisk bidra til likelønn. Det skaper reaksjoner blant internasjonale fagforeninger.

Innsyn i lønn er avgjørende for fagforeningers mulighet til å ta tak i lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Derfor mottok vi nyheten om at det endelig ville komme tiltak på EU-nivå for å sikre økt åpenhet om lønns med jubel.

Dessverre legger direktivet i stor grad ansvaret for oppfølgingen på den enkelte ansatte og virksomhetene. Ved å omgå fagforeningenes rolle begrenses muligheten til å faktisk bruke innsynet til å systematisk jobbe for likelønn. Det er et stort problem.

Innlegg: Nå er det guttas tur

Det foreslås i direktivet at virksomheter med mer enn 250 ansatte skal rapportere på lønnsforskjeller. Det ekskluderer de fleste små- og mellomstore bedrifter. I Norge vil det eksempelvis ekskludere godt over 90 prosent av bedriftene fra krav om lønnsrapportering.

I tillegg blir det opp til virksomhetene selv å definere hvilke jobber som skal anses som arbeid av lik verdi, når det skal rapporteres om sammenligning av lønnsforskjeller.

Tonje Yasmine Lie Aarud
Tonje Yasmine Lie Aarud

Definisjonsmakten legges hos arbeidsgiver. Det etterlengtede forslaget er altså langt fra det vi i fagbevegelsen håpet på.

Kampen for likelønn går fremover med museskritt. Dersom EU-kommisjonen faktisk ønsker å takle problemet med lønnsgapet mellom menn og kvinner nytter det ikke å holde fagforeningene utenfor.

Innlegg: Menn vil være menn, kvinner vil være mennesker

Med dagens lønnsgap vil ikke EU være i mål før 2104, viser tall fra den internasjonale fagorganisasjonen ETUC. Det er dystre utsikter for likestillingen, og verdt å tenke på når vi denne uken feirer den internasjonale kvinnedagen.

I Norge har vi allerede tiltak for åpenhet om lønn som er mer ytterliggående enn dette. Det samme ønsker vi for våre fagforeningskamerater i hele Europa. Derfor vil vi følge prosessen fremover nøye, og jobbe for å bidra til at direktivet blir et reelt verktøy i møte med de vedvarende lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.