I min bransje er det underskudd på faglærte kokker. Faglærte servitører står på rødlisten. Mange forstår ikke hvorfor få unge vil bli servitører, for faget er enormt spennende. Hva kan vi gjøre for at flere skal velge vår fantastiske næring?
For det første må vi ta bedre vare på våre ansatte. Vi må tilby bedre vilkår for lønn, vaktlister og oppførsel. Jeg blir trist når jeg ser den nye tv-serien «The Bear», en serie som spiller på de negative sidene ved vårt fag, med stress, utskjellinger og dårlig arbeidsmiljø. Under slike forhold ville ikke jeg arbeidet.
I et nylig DN-intervju med Filip Bendi, Norges representant til Bocuse d’Or, delte han erfaringer fra New York og København som ikke var hyggelig lesning. I Norge har vi også utfordringer, særlig med for lange arbeidsdager. Ved en kontroll fikk vår bedrift smekk for dette av Arbeidstilsynet, men etter et bevisst arbeid over tid har vi fått en bedre bedrift – på alle måter.
Vi må få slutt på 80-timers arbeidsuker med dårlig arbeidsmiljø. Det er ikke sunt, og ikke bærekraftig.
Bransjen vår spiser kokker og servitører til frokost, lunsj og middag. Vi kan ikke akseptere at overarbeid og utskjellinger er veien til Michelin-stjerner. Bransjen og mediene har satt bærekraftig mat og drikke på agendaen, men nå må vi snakke mer om de ansattes bærekraftighet.
Mange bedrifter har fine og ordnede arbeidsforhold. På egne vegne kan jeg si at det er lettere å drive restaurant med et personale som arbeider under 40 timer i uken, med fast vaktliste, arbeidskontrakter og forutsigbarhet som åpner for et liv utenfor jobben. Oppfører vi oss ordentlig i bedriftene, er det også håp for at presse og tv-serieskapere kan begynne å fortelle de gode historiene fra næringen vår.
Vi ansvarlige må arbeide for økte priser og bedre belegg, slik at vi kan betale våre ansatte bedre. Det går an å ha ansatte som trives, betale akseptabelt og gå med overskudd. Det viser regnskapene til mange gode, norske hoteller og restauranter.
Der ansatte trives, kommer gjestene tilbake, og høy omsetning løser mange utfordringer.
Voksne ungdommer må få rett til fagutdannelse selv om de har brukt opp sin lovmessige rett til videregående utdannelse. Dersom det ble tilrettelagt for et halvår med intensiv opplæring på fagskole etterfulgt av to års lære, kunne det skaffet mange nye og engasjerte ansatte.
Vi må også bruke ressursene våre nye landsmenn er. Først må alle lære norsk, så ut i skole og videre ut i lære. På Statholdergaarden har vi hatt lærlinger fra Afganistan, Syria, Thailand, Filippinene, Island og Danmark, som alle er stolte og dyktige kokker og servitører i dag.
Norge må tenke mer på en kontrollert arbeidsinnvandring. Vi har for få hender til jobben i AS Norge. Det er ingen feil i et fargerikt fellesskap der gamle og nye landsmenn arbeider side om side. Vår bransje er et bevis på det.
Gjester og oppgaver er det nok av. Vi mangler bare folk.
Vi må derfor skape trygge arbeidsplasser hvor ansatte kan trives, utvikle seg og arbeide lenge. Det er veien til et bærekraftig reiseliv.
Der ansatte trives, kommer gjestene tilbake, og høy omsetning løser mange utfordringer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.