- Noe av det mest fantastiske med boligeiendom er at alle trenger et sted å bo.

Slik innledet boliginvestor Ivar Tollfesen (53) sitt innlegg på «Boligdagene 2015» i Son, et bransjearrangement i regi av Estate Media denne uken.

Tollefsen eier over 20.000 utleieleiligheter i Skandinavia. Han var invitert for å snakke om forskjellen mellom næringseiendom og boligeiendom - og hvorfor han har valgt å satse på sistnevnte.

- Næringseiendom er et nødvendig «onde». Det vil si at brukerne vil ha så små og billige arealer som mulig, forutsatt at det dekker behovet. Bolig er omvendt - mennesker kan ikke digitaliseres, sier investoren og fortsetter:

- Landets innbyggere kjøper så stort de har råd til. De fleste har også et ønske om å eie sin egen bolig. I Norge er det allerede slik og i Sverige går det i denne retningen.

Regnestykket

Tollefsen er god for 6,2 milliarder kroner, ifølge bladet Kapital.

53-åringen har tidligere fortalt DN at han tjente sin første million ved å arrangere fester på norske samfunnshus. Pengene ble brukt på å bygge hus og mer virksomhet. Gjennom selskapet Fredensborg Eiendom har milliardene fått ben å gå på.

Torsdag kunne han avsløre at det ikke nødvendigvis er noe «hokus pokus» bak suksessen.

- Jeg har stort sett bare kjøpt eiendom så ofte jeg kan hvis jeg synes det er fornuftig kjøp, sier investoren.

- Timing synes jeg er helt umulig å forholde meg til. Jeg klarer ikke å mene noe om det er billig eller dyrt akkurat nå. Også i år forsøker vi å kjøpe så mye vi kan, sier Tollefsen.

På spørsmål fra DN om hvilken boliginvestering han ser tilbake på som sin aller beste, svarer 53-åringen følgende:

- Det er veldig mange som i fellesskap er de beste. Den aller viktigste, og en av de aller beste, er fortsatt Møllerveien 4 som var min første boliginvestering i 1994. Viktig fordi det var starten og blant de beste fordi den har nesten tidoblet seg i verdi, svarer han.

- Angrer du på noen av dine boliginvesteringer?

- Ingen, svarer Tollefsen.

- Hva med dem du ikke gjorde?

- Det er veldig mange! Jeg orker ikke å tenke på dem på en solskinnsdag som i dag.

- Veldig likvid

Etter over 20 år som boliginvestor, har han riktignok gjort seg noen erfaringer. Tollefsen er i dag blant annet veldig bevisst det han mener er «mye feilprising» i markedet.

Videre understreker han at utleiebolig har en rekke fordeler utover løpende avkastning og verdistigning. 

- Det som ikke minst er besnærende med bolig , er at det er et veldig likvid investeringsobjekt. Selv under finanskrisen ble det solgt boliger hver eneste dag, påpeker han.

Frykter lite

Boligbaronen er tidligere rallykjører og fjellklatrer. Det siste året har den mediesky investoren fått oppmerksomhet for byggingen av et underjordisk hyttepalass på nærmere 1100 kvadratmeter i Kragerø. Før jul sikret han seg også én av landets største sjøeiendommer for under halv pris.

I dag frykter han på ingen måte ikke dårligere tider.

- Jeg har ofte sagt at hvis jeg skulle solgt alt jeg hadde i dag og fikk masse penger i morgen, ville jeg egentlig bare kjøpt tilbake det jeg solgte i over i morgen. Derfor selger jeg heller ikke, sier han.

Tollefsen tror heller ikke det vil skorte på leietakere, selv om lave renter og mer utlånsvilllige banker skulle gi stadig flere muligheten til å kjøpe.

- Enten folk eier eller leier, så er folkemengden i Oslo lik. Det vil si at det ikke gjør noen forskjell om mange slutter å leie og kjøper – da forsvinner det tilsvarende antall leieboliger fra markedet, sier han.

 

SNAKKET TIL BRANSJEN. Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen. FOTO: Aleksander Nordahl
SNAKKET TIL BRANSJEN. Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen. FOTO: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.