En mørk sky lå over den årlige olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto Securities denne uken. Det siste året har oljeprisen mer enn halvert seg - og utsiktene gir ikke grunn til optimisme med det første.

Etter flere år med eventyrlig vekst, gjør oljenedturen at investorene nå leter etter muligheter andre steder. Porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holberg Fondene trekker frem én sektor som særlig interessant i dag:

- Havbruk og fisk: Foreløpig sliter den med litt vekst- og kostnadssmerter, men dette er en veldig spennende bransje. Vi tror dette er én av klusterene som har utrolig store muligheter foran seg, sier Tyssøy til DN.

- Voksende  fiskeservicesektor

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets er ikke tvil:

- Befolkningsvekst og en sterk økende global middelklasse: Utfordringene er i alle fall ikke å finne marked, mener analytikeren.

Han viser til en kraftig kostnadsvekst i oppdrettsindustrien de siste årene.

- Det som er noen sine kostnader, er andres inntekter. I olje har vi har vi hatt en oljeservicesektor. Nå ser vi konturene av en voksende fiskeservicesektor, sier Giskeødegård.

Analytikeren peker på problemer med fiskesykdommer samt et stort behov for brønn- og servicebåter og ny teknologi generelt.

- Her vil det være en positiv oppadgående spiral når det gjelder aktivitet, sysselsetting og verdiskaping, tror Giskeødegård.

For norsk sjømatnæring, understreker han betydningen av den svake kronen i kjølvannet av oljenedturen.

- Flere og flere brønnbåter blir bestilt på norske verft, påpeker Giskeødegård.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

- Just the beginning

Giskeødegård og Tyssøy er ikke alene om å snakke varmt om sjømatnæringen om dagen.

Samme dag som Pareto-konferansen gikk av stabelen i hovedstaden, holdt Cecilie Fredriksen sitt aller første forretningsforedrag. Som styremedlem i verdens største lakseprodusent Marine Harvest, skisserte datteren til John Fredrksen utsiktene for oppdrettsnæringen:

- This is just the beginning for an exciting industry, sa hun til de fremmøtte på Norges Handelshøyskole (NHH) onsdag.

Se video nederst i saken!

Overfor DN understreket 31-årigen sin tro på oppdrettsnæringen.

- Jeg er kjempeinvolvert i fisken. For meg er det dette selskapet jeg brenner mest for og har mest tro på, sa Cecilie Fredriksen.

- Gullalderen over

På Pareto-konferansen deltok 44 Oslo Børs-noterte selskaper i år. Markedsverdien til disse selskapene er skrellet bort med 345 milliarder kroner i år, slik DN skrev tidligere i uken(NB. krever innlogging).

På norsk sokkel faller oljeinvesteringene med 15 prosent i år, ifølge anslag fra SSB. Samtidig viser en oversikt fra DNB Markets at nesten 25.000 norske stillinger er borte på grunn av oljekrisen.

- Oljeprisen er viktig, men vi er veldig lite investert i denne sektoren nå. Jeg tror også at oljeprisen vil holde seg lav en god stund, og da forbereder vi oss på det, sier Tyssøy i Holberg Fondene.

Tidligere i år opprettet Holberg et eget fond som utelukkende skal investere i børsnoterte selskaper innen marine ressurser over hele verden.

- Når vi leter etter gode selskaper, er det mye av de enkle tingene som gjelder: God ledelse, kanskje noe unikt eller noe som fortsatt har litt størrelse, sier Tyssøy.

Les også:

Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

15 mrd i skattekutt på to år

Se DNtv: - Matbransjen er fremtiden

 

- Matbransjen er fremtiden
Cecilie Fredriksen, styremedlem i Marine Harvest, oppfordrerer NHH-studentene til å velge laks og fisk fremfor finans og tradisjonell konsulentvirksomhet.
00:57
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.