Helt siden 2007 har Apple holdt seg til én telefon for hver nye generasjon. Eneste forskjell på telefonene har vært lagringsplassen. Aldri har det kommet en mini-utgave eller en vanntett versjon.

Men det var mens Steve Jobs satt ved roret. Det er nå to år siden Jobs gikk bort, og hans strenge kontroll med produktutviklingen er ikke lenger synlig. Til gjengjeld har den erkeminimalistiske stilen til sjefdesigner Jony Ive kommet tydelig frem.

Design
Apple er spesielle. De inngår ingen kompromisser når det gjelder design. I hvert fall ikke frem til nå. Iphone 5c er i bunn og grunn en Iphone 5 i ny innpakning. Personlig synes jeg det er litt karakterstridig for Apple å lansere en Iphone med plastdeksler i sterke farger. Men det er nok mest en vanesak. De har jo alltid gjort det samme med musikkspillerne i Ipod-familien. Men foreløpig synes jeg Iphone 5c ser ut som «Iphone by Fisher Price» - en leketelefon.

Iphone 5c ligger veldig godt i hånden, selv om den er litt tykkere og litt tyngre enn forgjengeren Iphone 5. Den er ikke så skarp og hard i kantene, noe som er en fordel for ergonomien.

Skjermen er den samme som før og fortsatt veldig skarp og fin. Knappene er også de samme som før, men nå i plast i stedet for metall.

Brukeropplevelse
Sammen med Iphone 5c lanseres også IOS 7, den seneste versjonen av Apples systemprogramvare for mobile enheter. Den har fått et radikalt endret utseende med langt mer minimalistiske ikoner. Det er slutt på dybde og skyggeeffekter, nå er det enkle farger og flatt uttrykk som gjelder. For meg er dette med å forsterke inntrykket av «Iphone by Fisher Price». Jeg synes den nye stilen er for flat og minimalistisk.

Når det er sagt, fungerer Iphone like godt som alltid. Enkelte ting har blitt bedre også, som det nye kontrollsenteret. Dette er en hurtigmeny man kan dra opp fra bunnen av skjermen når som helst, så lenge tastaturet ikke er aktivt. Her kan man enkelt skru av og på flymodus, trådløst nettverk, blåtann, justere volum og kontrollere Airplay mot eksterne enheter. Man kan også starte lommelykten og kalkulatoren og sende bilder og filer til andre telefoner. For Android-brukere er dette gammelt nytt, men for svorne Apple-brukere vil det bety langt færre fingertrykk for ofte brukte funksjoner.

Det nye grafiske uttrykket gjennomsyrer også alle Apples egne apper og tjenester. De fleste fungerer som før, men enkelte ser svært annerledes ut, og har stort sett blitt mer minimalistiske.

Multimedia
Iphone 5c har samme kamera som Iphone 5. Bildekvaliteten er dermed også svært lik, men av og til kommer bildene ut litt annerledes. Dette skyldes etterbehandlingen i kameraets programvare. Bildekvaliteten er jevnt over god og mer enn god nok for de flestes behov, selv om Apples kamerateknologi ikke lenger ligger helt i front sammenlignet med enkelte andre produsenter.

Skjermen er svært behagelig å se på, og kan settes til et høyt lysnivå som gjør det mulig å se film selv i dagslys. Men Apple må innse at mange etter hvert synes en skjerm på fire tommer er i minste laget for film.

Lydkvaliteten er også god, og det finnes muligheter for lydjustering. Samtalekvaliteten er gjennomsnittlig, og det savnes muligheter for støyreduksjon og filtrering slik mange andre toppmodeller har nå.

Konklusjon
Iphone 5c er samme telefon som Iphone 5. Isolert sett er det ikke bra at den er kjipere enn sin forgjenger, Iphone 5, som er et eksklusivt produkt. Men sett i lys av at «storebror» Iphone 5s også har kommet er det bare rimelig at det er slik.

Har du en Iphone 5 trenger du ikke bytte. Har du lyst på ny Iphone vil jeg på det sterkeste anbefale å betale det ekstra Iphone 5s koster, så får du en rekke nyvinninger på kjøpet.

Følg vår anmelder på Twitter:

Se også disse testene: