– Jeg kan forsikre Stortinget om at regjeringen viderefører den forrige regjeringens arbeid. Vi gjør alt vi kan for å beholde den norske ordningen, men kan ikke lukke øynene for at resultatet kan bli et annet. Det er en kamp i motbakke, sa finansministeren.

Det var Sps Trygve Slagsvold Vedum som tok opp saken i den muntlige spørretimen. Han mente at regjeringen snakker med to tunger.

– Europaminister Vidar Helgesen ga i forrige uke et positivt signal her i Stortinget, mens statsminister Erna Solberg uttalte seg i Berlin som om saken er tapt, og at det beste vi kan håpe på er gode overgangsordninger. Har finansministeren kanskje et tredje syn på saken? spurte Vedum.

Samsnakket

Jensen avviste påstandene om at regjeringen har uklare syn. Hun opplyste at hun i begynnelsen av desember reiser til Strasbourg for å drøfte saken med EU-kommissæren for det indre marked, franskmannen Michel Barnier.

LES OGSÅ: Slik kan Norges Bank tvinge ned boligrentene

– Vi er helt samsnakket, og det er full støtte i Stortinget for dette synet. Jeg vil oppfordre den enkelte representant til å støtte det arbeid regjeringen gjør med å videreføre den forrige regjeringens anstrengelser, og ikke konstruere uenighet, sa Jensen.

Spørsmålet fra SVs Snorre Valen om å bruke reservasjonsretten i EØS lot finansministeren kort og godt være å svare på.

Den norske innskuddsgarantien er på to millioner kroner og betyr at Bankenes sikringsfond sørger for at innskyter får sine penger selv om banken går konkurs. I EU er grensen på 100.000 euro, for tiden rundt 830.000 kroner.

Dette praktiseres likt i EU, i henhold til reglene for ensartet tjenesteyting i det indre marked. Kommisjonen legger som alltid stor vekt på harmoniserte regler for å sikre like konkurranseforhold.

Vri konkurransen

Fra EUs side har det underveis i forhandlingene vært hevdet at det høye norske garantibeløpet vil kunne tiltrekke seg kapital fra andre land og dermed være konkurransevridende.

Rett før Stoltenberg-regjeringen gikk av, måtte finansminister Sigbjørn Johnsen erkjenne at ordningen møter sterk motstand og vil være vanskelig å videreføre. EUs ministerråd og EU-parlamentet hadde da nettopp fastsatt størrelsen på innskuddsgarantier for hele EØS-området.

LES OGSÅ: - Regningen er i stor grad blitt veltet over på kundene

Norges ønske om lange overgangsordninger er det også vanskelig å få gehør for. Det ligger an til en periode på fem år fram til 2018, ikke 2027 som Johnsen opprinnelig krevde.

Det norske forslaget om å beholde det eksisterende garantibeløpet for innestående midler ved innføringstidspunktet for direktivet, og la den nye grensen gjelde for kommende innskudd, synes heller ikke å føre fram.

Bemidlede norske bankkunder som føler seg urolige over det nye minimumsbeløpet, kan oppnå den samme beskyttelsen som før ved å spre sine innskudd på flere banker, dog ikke over 800.000 kroner på hver konto.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.