- Markedene for jernmalm og stål har gått berserk. De har forlatt fundamentale forhold og er tungt drevet av følelser, sier Zhao Chaoyue i China Merchants Futures til Bloomberg News.

Prisen på jernmalm for levering til Qingdao i Kina steg hele 19 prosent til 63,74 dollar tonnet mandag. Dette er den største oppgangen i løpet av en enkelt dag, ifølge prisdata tilbake til 2009.

Prisoppgangen settes i sammenheng med singalene fra Folkekongressen i Kina i helgen, der målet om en økonomisk vekst i år på 6,5 til 7,0 prosent ble presentert.

- Investorene forventer at ytterligere pengepolitiske lettelser fra kinesiske myndigheter vil øke etterspørselen etter stål, sier Chaoyue i China Merchants Futures til Bloomberg.

Kan være forsterket av shortinndekning

Prisoppgangen mandag settes også i sammenheng med at investorer driver shortinndekning.

Shortsalg betyr at man vedder på nedgang i prisen. Ved en prisoppgang kan investorer som er short velge å lukke posisjonen og ta tapet umiddelbart, i frykt for å tape mer dersom prisen stiger ytterligere.

I situasjoner med kraftig prisoppgang kan shortindekning dermed være med på å drive prisene ytterligere opp.

- Den ville økningen i terminprisene har overrasket tradere og stålverk, ettersom de ikke har sett en tilsvarende oppgang i fysiske ordre, sier analytiker Xu Huimin i Huatai Great Wall Futures til Bloomberg News.

Fra Folkekongressen i Kina i helgen kom det imidlertid også signaler om at Kina ønsker å redusere overkapasitet i industrien, noe som potensielt kan resultere i redusert etterspørsel etter jernmalm.

Meglerhuset Goldman Sachs mener ifølge Financial Times at rallyet i prisene på jernmalm kommer til å bli kortvarig «på grunn av fraværet av en betydningsfull økning i etterspørselen etter stål i Kina».

Følg markedet på DN Investor

Les også: Riggeier vurderer rettssak mot Statoil

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

Frykter Statoil vurderer masseutflytting

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv millard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert: