Investorguru Jim Rogers (68) fikk legendestatus etter at han tjente seg søkkrik sammen med George Soros på 1970-tallet.

Han har siden vært en populær foredragsholder og forfatter av flere bøker om investeringer. Mange kjenner ham også som en varm tilhenger av råvarer, og en som de siste årene har predikert aksjer nord og ned.

Anbefaler jordbruk
Grunnsynet hans har ikke endret seg, men bakteppet har kanskje blitt enda mørkere siden sist. Han er på ingen måte optimistisk for investeringer i aksjemarkedet.

- Jeg er ikke sikker på om jeg optimistisk for 2012 i det hele tatt, og jeg definitivt ikke optimistisk for 2013. Om jeg skulle kjøpe noe i det hele tatt, ville det garantert vært jordbruksråvarer, sier Rogers til CNBC.

Han viser til at jordbrukssektoren lider av massive mangler, helt ned til en knapphet på bønder. Rogers tror derfor råvarer kommer til å være et «fantastisk» sted å være de neste ti til tyve årene. I den grad han er eksponert i aksjemarkedet har han shortet alt fra fremvoksende markeder til amerikanske teknologiaksjer og europeiske aksjer.

- Jeg ser ikke mye grunn til å eie aksjer, når man kan eie råvarer, sier han.

Foretrekker virkelige eiendeler
Investoren regner med å tjene store penger på råvarer dersom verden bedrer seg.

- Og dersom verden ikke blir bedre, så vil det fortsatt være råvaremangler, og myndighetene vil starte å trykke pengene. Og hver gang myndighetene har trykket penger, er måten å beskytte seg på å eie virkelige eiendeler, sier han.

Rogers advarte blant annet sommeren 2010 om en ny resesjon i USA fra 2012. Han har også ment det hinsides at myndighetene skal fortsette med å trykke penger for å «holde liv i inkompetente finansfolk».

- Det finnes ikke nok trær i verden til det. Vi står midt oppe i et av de største skiftene i verdenshistorien. I dette århundret vil Asia overta verdensherredømmet fra USA, sa Rogers til DN i fjor.

Les også:
Utsiktene for verdensøkonomien er ikke lyse


- La landene gå konkurs

Christine Lagarde: «2012 kan bli enda verre»


Fem ting investorene bør bekymre seg for i 2012


Finansguruer i klinsj


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.