Jim Rogers (67) fikk legendestatus etter at han tjente seg søkkrik sammen med George Soros på 70-tallet.

For tre år siden spådde han finanskrisen og oljeprisen i 150 dollar fatet. Han traff blink. Nå spår Jim Rogers slutten på kapitalismen slik vi kjenner den, skriver Dagens Næringsliv.

- Myndighetene kan ikke fortsette med å trykke penger for å holde liv i inkompetente finansfolk. Det finnes ikke nok trær i verden til det. Vi står midt oppe i et av de største skiftene i verdenshistorien. I dette århundret vil Asia overta verdensherredømmet fra USA, sier Rogers til DN som er på hjemmebesøk i Singapore.

- Hinsides en voksen persons fattevne
Rogers sier at krisen på ingen måte er over, og serverer følgende oppskrift som en mulig løsning:.

- La Hellas og de andre landene gå konkurs, restrukturer gjelden deres og la dem starte på nytt. Det har fungert i en rekke land tidligere, deriblant Skandinavia. Det var forferdelig mens det sto på, men har vist seg å være det eneste som nytter på sikt. I tillegg vil det statuere et eksempel. Man kan ikke lyve om sin egen økonomi og slippe unna med det.

Statlige redningspakker og krisehjelp mener Rogers derimot er roten til alt vondt.

- Det er hinsides en voksen persons fatteevne at noen tror man kan bedre situasjonen ved å øke statsgjelden. Smertefulle kutt er den eneste medisinen som virker, sier Rogers som nikker gjenkjennende til investor Øystein Stray Spetalens tese om kapitalismen død.

- Myndighetene tar penger fra folk som sparer for å investere dem i inkompetanse. Det er feil. Det er umoralsk. Og det er utenfor enhver fatteevne. Kapitalismen har eksistert i 1000 år. Men nå kan det gå mot slutten. Det betyr ikke at vi vil slutte å handle med varer og tjenester, men at kapitalismen slik vi kjenner den i dag vil forsvinne - eller i det minste forandre seg, sier Rogers.

Les hele intervjuet med Jim Rogers i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Varsler slutten for kapitalismen

- Alt kan kollapse i morgen

- Finanskollaps først i 2010

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

2010: Sjokk-spådommene


<b>Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti</b>

<b>Tror USA går konkurs</b>

<b>- Kjøp traktor og gull</b>

Jim Rogers: - Dette er galskap, dette er sinnsykt


<b>Skremmende spådommer </b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.