Dagens Næringslivs konjunkturbarometer stiger kraftig for andre kvartal på rad.

Hver tredje bedrift planlegger å øke antall ansatte, mens under én av ti vil si opp folk, ifølge konjunkturbarometeret.

Forventningene er dermed tilbake der de var på forsommeren 2008, før finanskrisen slo til for fullt.

Les:
Nå blir det jobber å få

- Optimismen tilbake
Selv om arbeidsledigheten fortsatt stiger, vil den øke mindre enn tidligere ventet, ifølge en prognose fra Nav. I 2010 kan det bli rundt 90.000 ledige registrert hos Nav - 30.000 færre enn tidligere antatt.

- Optimismen er på vei tilbake, men usikkerheten er fortsatt stor, sier Johannes Sørbø, rådgiver i Statistikk- og utredningsavdelingen i Nav, til DN.no.

Les også:
Ståltro på norsk økonomi
Norge kan få smellen i 2010

DNs konjunkturbarometer viser økt optimisme innen alle bransjer, men det er fortsatt mange bedrifter som sliter med å holde hodet over vannet, påpeker Sørbø.

- Hvor kommer jobbene fremover?

- Offentlig sektor er det aller tryggeste valget, spesielt innen helse, pleie og omsorg, samt undervisning er etterspørselen etter folk stor. Og her vil etterspørselen bare fortsette, sier Sørbø.

Tøft for eksportrettet industri
- Lav rente og økt forbruk har også gitt varehandelen et oppsving. Her har det blitt lettere å få jobb igjen, legger han til.

Norske bedriftsledere viser økt optimisme både når det gjelder økt omsetning, bedre lønnsomhet og flere ansatte, men den vanskelige økonomiske situasjonen utenfor Norges grenser skaper usikkerhet i industrien.

- Særlig innen eksportrettet industri er usikkerheten stor. Når det går dårlig i andre land, påvirkes også industrien her hjemme. Ordretilgangen og ordrereservene faller ganske mye, så innenfor industrien ser det ikke altfor lyst ut det nærmeste året, sier Johannes Sørbø.

I bygg og anleggssektoren har det vært tøffe tider - og de tøffe tidene er ikke over. - Men vi ser tegn til bedring.

- Det gjelder også for bank og finansnæringen, selv om vi ser en del typiske tegn på at det fortsatt er dårlige tider i denne næringen. Når for eksempel siviløkonomer søker seg til det offentlige, tyder dette på at det er vanskelig å få jobb innenfor finansbransjen, bemerker Sørbø.

Ledighetsveksten for ingeniør- og ikt-fag har økt, men ledigheten er fortsatt veldig lav for disse yrkesgruppene.

Fortsatt lav ledighet
Sørbø peker på at det fortsatt er færre ledige stillinger innenfor alle bransjer, og at ledigheten fortsatt øker, selv om den har begynt å flate ut.

- Vi tror at ledigheten fortsatt vil stige, men ikke så mye. Ting ser bedre ut, og så må vi jo huske på at ledigheten i Norge fortsatt er veldig lav sammenlignet med andre land det er naturlig å sammenligne seg med, sier Johannes Sørbø.

Les flere karrieresaker her:
Unngå tabbeansettelsene

Hemmeligheten bak ekstra innsats
Slik beholder du de beste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.