-Det norske oljeselskap vil ikke signere en avtale som ikke reflekterer de reelle verdiene i de lisensene som skal samordnes, sier informasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske.

Uttalelsen kommer mens fem oljeselskaper forhandler på spreng for å få i havn en avtale for Johan Sverdrup-utbyggingen foran fristen i morgen, fredag.

Tålmodigheten begynner å renne ut for Det norske. Torsdag ettermiddag gikk oljeselskapet ut med en oppsiktsvekkende animasjonsvideo på sin hjemmeside for å argumentere for sin forhandlingsposisjon.

Kjell Inge Røkkes Aker Capital eier 49,99 prosent av Det norske, og er godt kjent med strategien.

- Vi står 100 prosent bak Det norske i denne saken, sier Aker-talsmann Atle Kigen.

- Vi forstår godt at de ønsker å gjøre argumentene kjent. For øvrig henviser vi til Det norske, sier han.

Verdi må telle mer enn volum

Hovedutfordringen i forhandlingene er at tre oljelisenser må slås sammen til en. Eierfordelingen i de tre lisensene er svært ulik. De forskjellige selskapene krangler derfor om hvilke deler som er mest verdt. Det norske oljeselskap eier 20 prosent av den vestligste delen av feltet. Også statlige Petoro er storeier i vest. På den østlige siden står særlig svenske Lundin og danske Mærsk sterkt. Bare Statoil sitter jevnt fordelt med førti prosent overalt.

"Den vestre delen utgjør en tredjedel av arealet, og over halvparten av oljen. Her ligger oljen i tykke lag, og den er rimelig å utvinne", heter det i videoen.

"Den østre delen utgjør to tredjedeler av arealet, men inneholder mindre enn halvparten av oljen i feltet. Oljen ligger i tynnere lag, og selv om trykket her er det samme som i vestre del, må det bores flere brønner og installeres mer utstyr for at oljen kan utvinnes. Dette gjør at den østre delen blir dyrere.

Kort fortalt er konsentrasjonen av olje i den vestre delen 3,4 ganger høyere enn i den østre delen, og den har et bedre forhold mellom olje og vann. Dette gjør det utdiskutabelt billigere å bygge ut."

Som hus på Toten

Oljeselskapet mener en ren volumvurdering blir "som å verdsette et hus på Østre Toten på samme måte som et like stort hus på Oslos beste vestkant. Det vil si at en kvadratmeter verdsettes som en kvadratmeter, uansett hvor mye huset er påkostet eller har av fremtidig verdi."

Ingen av de andre oljeselskapene i forhandlingene ønsker å kommentere saken torsdag ettermiddag.

Les også:

- Inne i en kritisk fase

Sverdrup-fristen kan ryke dnPlus  

Jus avgjør Sverdrup-kampen dnPlus

Forhandlinger mellom Sverdrup-partnerne i stampe  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.