Ifølge interne estimater kan regningen for JP Morgans feilslåtte veddemål bli på hele ni milliarder dollar, omkring 55 milliarder kroner, ifølge The New York Times (NYT), som viser til ikke-navngitte kilder.

Orienteres daglig
Verdens kanskje mektigste bankmeglerhus meldte tidligere i år å ha tapt rundt to milliarder dollar eller 12 milliarder kroner på veddemålet.

Men ifølge tidligere ansatte meglere og toppledere i banken har tapene utvidet seg betydelig etter hvert som banken har prøvd å komme seg ut av sine posisjoner.

Kildene, som har bedt om anonymitet fordi banken fortsatt er under etterforskning, opplyser også at toppledelsen orienteres daglig på tapsutviklingen.

JP Morgan skal ha imidlertid ha klart å komme seg ut av handlene raskere enn antatt.

Mens banken tidligere uttrykte håp om å komme seg ut innen begynnelsen av neste år, er de ute av mer enn halvparten av handelen, og kan komme til å være fullstendig fri i år, ifølge NYT.

Med mye av de mest utsatte posisjonene solgt, er det uvisst hvor store tapene vil bli. Enkelte tror tapssluket ikke vil overgå 6-7 milliarder dollar, ifølge avisen. Ni milliarder dollar skal være bankens anslag på et verst tenkelig utfall per april.

Var rykter i markedet
De omstridte handlene ble gjort av selskapets London-kontor, i den avdelingen som paradoksalt nok har ansvar for å sikre banken mot finansiell risiko. Tapet ble i mai anslått til å kunne bli på ytterligere én milliard dollar.

De feilslåtte handlene ble imidlertid ikke først kjent via banken, og ryktene som lenge svirret i markedet ble først avvist av toppsjef Jamie Dimon.

Derivatmeglere som la to og to sammen, hadde imidlertid funnet ut at bare én motpart slukte det som var av forsikringer. De fortalte til Bloomberg News at de mente JP Morgan og en ansatt ved navn Bruno Iksil, siden døpt "The London Whale", stod bak.

Spekulasjonene nådde også Washingtons ganger, i en tid der amerikanske myndigheter står overfor store endringer i reguleringen av finansmarkedet. Flere ledende politikere ville til bunns i ryktene, og tilhengerne av «Volcker-regelen», som vil begrense bankenes risikotakning, fikk vann på møllen.

Ble kalt inn på teppet
De feilslåtte handlene sørget likevel for at meglerkjempen måtte sende resultatvarsel for første kvartal.

De sørget også for at Dimon måtte spise i seg tidligere ord om at markedet overdrev betydningen av ryktene. I mai stod han frem og uttalte at tapene på to milliarder dollar kunne doble seg over de neste kvartalene.

Debatten rundt JP Morgans transaksjoner førte også til at toppsjefen måtte stå skolerett for myndighetene i en offentlig høring i Kongressen, der han selv unnskyldte handelen og kalte den «idiotisk».

"I bunn og grunn har JP Morgan opptrådt som et hedgefond med statlig forsikrede bankinnskudd", sier professor Mark Williams ved Boston University, som også har vært delaktig i tilsynet av Den amerikanske sentralbanken, til NYT.

Flere av de ansvarlige for transaksjonene, inkludert bankens investeringssjef, trakk seg fra sine stilinger tidligere i år.

JP Morgan vil presentere de totale tapene knyttet til veddemålet den 13. juli når selskapet legger frem resultat per andre kvartal. Til tross for tapene, venter banken å levere solid lønnsomhet, ifølge NYT.

I et marked preget av betydelig finansiell usikkerhet la JP Morgan frem et overskudd på 5,4 milliarder dollar, rundt 33 milliarder kroner etter årets tre første måneder.

Les også:
<b>Ble lovet champagne for å manipulere markedet</b>

Giganttap ryster finansmarkedene


Hoderulling etter giganttap



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.