72,6 prosent tror det vil bli tøffere for unge ledere fremover med tanke på nedgangstider og eventuelle nedbemanningsprosesser.

Og 74,2 prosent sier de regner med mange kutt også i bransjer som ikke er relatert til oljebransjen.

Det viser en spørreundersøkelse som konsulentselskapet Assessit har gjort blant 95 av deltakerne i Årets Unge Ledere 2015.

Men selv om de unge lederne innser utfordringene de må stri med i årene fremover, er de optimistiske, viser dybdesvarene som følger tallene.

«Forhåpentligvis representerer vi neste bølge av vekst. På vei ut til bølgen kan det bli noen tøffe runder i whitewateret for flere av oss, men sannsynligvis vil utfordringene i større grad være knyttet til å skape vekst enn til avvikling», skriver en av deltakerne.

Positive til endringer

Innovasjonssjef Louise Helliksen i Evry (31) er én av deltakerne i undersøkelsen. Hun tror også det vil blåse mer på toppen, men:

- Unge ledere i dag henger ikke like mye med som generasjonen etter oss. Vi har likevel vokst opp i en periode hvor ting skjer litt raskere enn det våre forgjengere var vant til. Ja, det blir tøffere - men vi unge er vant til å snu oss raskt rundt, sier hun til DN.

Hun peker på omstillingsvillighet, og at svært mange unge er sugne på høyere utdanning både for å få den rette kompetansen og utvide egen innsikt.

- Vi er i det hele tatt positivt innstilt til endring, og det blir svært viktig fremover. Samtidig er unge ledere i dag veldig aktive på ulike arenaer. Det gjør at man får mange perspektiver på ting, mener hun.

Andreas Mikalsen (39) er administrerende direktør i Marine Harvest Markets Norway. Han er enig med Louise Helliksen i at evnen til omstilling vil bli kritisk:

- Dette betyr både håndtering av nedbemanning samt evnen til å finne nye måter å skape vekst og lønnsomhet på. Vi kommer til å se en dreining fra operasjonelt fokus til endringsledelse og innovasjon, tror han.

- Må tilpasse seg morgendagen

I årene fremover blir det viktigere og viktigere å finne måter å skille seg ut fra konkurrentene på. For markedet er allerede tøft, og det vil ikke bli mindre tøft, sier han.

Andreas Mikalsen, Marine Harvest Markets Norge.
Andreas Mikalsen, Marine Harvest Markets Norge.
 

- Endringene vi møter stiller krav om litt andre egenskaper, og endringsledelse er et nøkkelord. Man må være tydelig på hvor man skal og ha en god dialog med ansatte internt og organisasjonen rundt. Det gjelder å tilpasse seg morgendagen, gjøre nødvendige omrokkeringer og ta de riktige valgene. Men selv om dette blir krevende for unge ledere uten lang erfaring, tror jeg vi skal være rustet for å møte disse endringene, sier han.

Daglig leder Trond Myhrvold i Assessit tror også at arbeidslivet vil endre seg:

- Jeg tror ikke det bare er de som jobber innenfor oljeindustrien som må regne med tøffere tider fremover. Teknologiske nyvinninger vil utfordre de fleste bransjer på måten vi i dag arbeider på. Det innebærer at behovet for omstillinger og effektiviseringer vil bli tøffere i tiden fremover - for alle, sier han.

Tror nysgjerrighet vil betale seg

Samtidig tror han de unge står bedre rustet enn noen andre til å kunne tilpasse seg disse utfordringene.

Trond Myhrvold, Assessit.
Trond Myhrvold, Assessit.
 

- De er vokst opp med det nye teknologisamfunnet og er kanskje mer tilpasningsdyktige enn den eldre gruppen arbeidstakere og ledere, sier han.

De som vil klare seg best, er de som er nysgjerrige, har interesse for ny teknologi og er løsningsorienterte, mener Myhrvold.

- De som klarer å tilpasse seg de fremtidige behovene i enda større grad vil bli etterspurt i tiden som kommer, sier han.

 

Les også: Lundin selger produksjonsskip

Kjos har ordnet forhåndsbetalingen for 50 nye fly

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert: