Lukten av popcorn strømmer ut når porten går opp. Inne i garasjen glitrer og dingler resultatet av en boligsparingskonto som ble tatt hull på raskere enn planlagt: en drage-pinjata, en oppblåsbar palme, neonmaling, hawaiibikinier og dunker med fargerik drinkmiks.

Da Liv Askevold Oppegård (24) ville ha slushmaskin i 20-årsbursdagen sin, brukte hun 15.000 oppsparte kroner på å kjøpe en.

– Jeg forsvarte det med at jeg kunne leie den ut til andre etterpå. Så kjøpte jeg to til, tre til. Og så tok det helt av, sier hun.

Overrasker kunder

De siste fire årene har hun tatt imot kunder i garasjen hjemme hos foreldrene på Vinterbro en halvtime utenfor Oslo. Hun har leid ut slushmaskiner til barnebursdager, statsministerboligen, VG-lista, moteshow og bryllup.

Før sommeren slo hun seg sammen med Markus Molin Wang (22), som har leid ut lyd- og lysutstyr i samme område, og opprettet Festutstyr as.

– Når noen sender mail og spør om de kan komme og handle i butikken, kan vi jo ikke si «nei, det er en garasje». Så da får de seg en overraskelse når de kommer. Mange blir veldig engasjerte og tar bilder av oss, sier Wang.

Kroppsmaling i alle mulige farger.
Kroppsmaling i alle mulige farger. (Foto: Gunnar Blöndal)
Han sier bedriften ligger an til en omsetning på én million kroner i 2014. De tar ut noe lønn, men det meste går inn igjen i selskapet til nye maskiner og annet utstyr. Jobben regnes dessuten som en ekstrajobb foreløpig. Begge studerer økonomi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

– Hvis vi hadde satset for fullt ville vi nok kunne levd av det. Men vi må fullføre studiene først, sier Oppegård.

For mye for tidlig

Hver mandag okkuperer de kjøkkenet til Oppegårds foreldre, i etasjen over garasjen. På den forelesningsfrie dagen står gründerne i timevis og vasker slush- og popcornmaskiner som har vært leid ut i helgen. Fritimene på onsdager brukes til å klargjøre utstyr som skal sendes, fraktes og hentes til helgens fester.

Ifjor kjøpte Oppegård en bil hun bruker hver fredag for å kjøre festutstyr ut til private og bedrifter på Østlandet.

– Det har vært fint å bruke penger på noe annet enn lokaler. sier hun.

Oppegård får støtte av Toril Mølmen, direktør i Innovasjon Norges kontor i Oslo, Akershus og Østfold.

– Vi ser at altfor mange bruker for mye penger for tidlig, sier Mølmen.

Forskjellige typer drinkparaplyer.
Forskjellige typer drinkparaplyer. (Foto: Gunnar Blöndal)
Mølmen sier det viktigste er å finne ut om noen faktisk er interesserte i å kjøpe produktet eller tjenesten.

– Før man vet det er det ikke mye vits å bruke penger på en fin hjemmeside, logo og lokaler. Investorer lurer på om noen vil kjøpe det du har, ikke om du har et fint kontor, sier hun.

Man kan komme langt med å utvikle en idé fra garasjen eller kjøkkenbenken, mener hun.

– Vi ser i en del av søknadene våre at mange ikke tenker på hvor mye informasjon man egentlig kan skaffe uten å bruke penger. Bruk Google, søk smart, finn ut hva andre har gjort, hva som finnes fra før av, og spør kundene hva de virkelig har bruk for, sier Mølmen.

Tror mange brenner seg

Etter flere år i foreldrenes garasje er imidlertid Festutstyr-gründerne på vei ut til egne lokaler.

Med nettbutikksatsing fra nyttår og stadig flere oppdrag blir det for trangt og upraktisk med «hjemmekontor».

– I tillegg til garasjen har vi et lager i en låve. Det tar mye tid og det er mye logistikk med kjøring og henting til og fra, i tillegg til å ta imot kunder og frakte varer ut til andre kunder, sier hun.

Festutstyr.no har utvidet fra å leie ut slushmaskiner til også å selge festeffekter som dragepinjataer, neonmaling og kostymer.
Festutstyr.no har utvidet fra å leie ut slushmaskiner til også å selge festeffekter som dragepinjataer, neonmaling og kostymer. (Foto: Gunnar Blöndal)
I februar flytter de inn i lokaler på Rosenholm like utenfor Oslo, der de får plass til både lager, vareutstilling, varemottak, kjøkken og kontor.

– Man må prioritere. Ganske hardt. Jeg tror mange brenner seg på å bruke mye på lokaler og annet som ikke er så viktig i starten, sier hun.

 

Les også

Slik lager du perfekt majones  

Norske gündere fant skistjernenes sponsor-smutthull

Her er landets dyreste og billigste studenter

Tvillingbrødrene og snur døgnet i ukesvis før eksamen

Slik lager du majones uten egg  

Slik lager du perfekt Hollandaise og Bernaise  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.