Han var bare seks år da han flyttet inn på familiens hotell og han hentet sitt første skattekort som åtteåring.

Da faren døde brått av hjertekomplikasjoner i fjor påske overtok Preben Moen driften av hotellet umiddelbart.

I dag ble den unge hotellsjefen kåret til vinner av Helt sjef-prisen, en utmerkelse som skal gå til "inspirerende og intiativrike lederemner" under 30 år.  Prisen deles ut for andre gang, og er et samarbeid mellom ungdomsmagasinet Spirit, McDonalds og Lederne.

- Han har demonstrert gode lederegenskaper, og har mange ideer til hvordan han skal styrke hotellkonseptet med kortreist mat og mikrobryggeri. Han er også veldig opptatt av at hotellet skal ha en betydning rent samfunnsmessig, sier juryformann Leif Onarheim.

Mer jobb, mindre pub
Moen, som styrer det over 100 år gamle Gloppen Hotell i Sandane, har tidligere fortalt at han aldri tvilte på om han skulle ta sjefsjobben da den plutselig ble ledig.

– Du blir voksen, det er helt klart. Det er vanskelig å forklare barndomsvennene mine hvorfor jeg ikke kan gå på pub, de forstår det ikke. «Kan du ikke bare få noen andre til å gjøre den jobben?» Men det kan jeg jo ikke. Du må ta valget, hoppe i det, fortalte han da Preben Moen (23) fikk drømmejobben altfor tidlig

– Hva har du lært?

– Faren min var nok den som lærte meg det viktigste, det var å gjøre jobben ferdig uansett om det tar to timer eller 16 timer. Du skal gjøre alt eller ingenting.

Les hele historien om Preben Moen (23) fikk drømmejobben altfor tidlig

Jenter må si ja
Hotellsjefen var en av ti finalister som ble stemt frem via Facebook, og vinneren ble kåret av en fagjury. Juryformann Onarheim er tidligere stortingspolitiker, næringslivsleder og har vært rektor på Handelshøyskolen BI.

Han mener det er spesielt tre ting som er viktig for unge med lederambisjoner.

- De må ha  pågangsmot. Nummer to er at de skaffer seg et nettverk. Det tredje er, og dette gjelder særlig jenter, at  når de får en mulighet til å gå inn i en litt krevende, men morsom stilling så må de si ”yes!”. De må ikke tenke seg om så lenge at guttene har tatt jobben. Det er det som skjer hele tiden, sier Onarheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Seks gode tips til lederspirer

  •  Ledelse er å få gjengen din til å yte best mulig, og fylle inn dine svake sider. Ingen forventer at du kan alt.
  •  Som leder vil din sjef delegere oppgaver til deg. Husk at når du delegerer til dine ansatte skal du utfordre dem til å tenke selv, planlegge og gjennomføre, og ikke korrigere  unødig.
  • Som leder er du et forbilde. Det å opptre etisk er avgjørende for hvordan dine folk vil takle sine problemer. Det å stimulere til etisk refleksjon er en viktig lederoppgave.
  • Sørg for at DU planlegger tiden din. Ikke bli styrt av telefon, sosiale medier eller unødvendige møter. Lag din egen timeplan med god tid til å planlegge aktivitetene.
  • Prøv å finne en god og erfaren leder som er villig  til å være coach eller mentor for deg. Erfaringsoverføring og nettverk vil stadig være viktig. En god person vil du kunne drøft vanskelige spørsmål med, spørsmål du kanskje er flau over å ta opp med andre.
  • Vær ærlig, får du et problem ta tak i det med en gang. Problemer blir ikke bedre i skuffen!
Kilde: Leif Onarheim, juryformann i Helt sjef-kåringen