- Jeg var så teoretisk at jeg nesten ikke kunne gå, etter Hec, Harvard og McKinsey. Heldigvis traff jeg en som fikk meg over til å drive med eiendom, sa Christian Ringnes til et fullsatt auditorium under karrieredagen på Norges Handelshøyskole (NHH).

Milliardæren og investoren trakk frem oppstarten av Eiendomsspar for 30 år siden da han ga studentene karrieretips under den beskjedne overskriften ”Hva har de suksessrike (inklusive meg) til felles”.

- Det er aldri galt å være heldig. Du må bare skjønne at du er det, sa han og fortsatte:

- Da vi startet med eiendom var renten på 13-14 prosent, nå er den 2-3 prosent. Dette er helt eventyrlig, det betyr at du har fått kostnadene ned til en fjerdedel. Men nå kan ikke renten bli stort lavere. For eiendom er de beste tidene bak oss. Jeg rakk det. Stakkars dere.

En touch av psykotiske trekk

På spørsmål etter foredraget om han ville gått inn i eiendomsmarkedet i dag svarer han likevel.

- Jeg hadde nok gjort det, men vært forsiktig med lånegraden.

På Ringnes’ liste over hva som kjennetegner personer med suksess står også ekstrem vilje til å nå mål, et sterkt ønske om å bestemme over seg selv og dessuten:

- En touch av maniske og psykotiske trekk. Tenk litt på det. Her står jeg, for eksempel, sa han.

Bygg en base

Karrieredagene på NHH ble avsluttet med kaffe mot øl, Bergen mot Oslo, da Herman Friele og Christian Ringnes møtte økonomistudentene torsdag ettermiddag for å dele sine beste karrieretips.

Én ting var de to enige om: det gjelder å være sta og tålmodig.

- Å holde på med én ting ganske lenge er i seg selv en suksess. Du må ha en base, et område der du er standhaftig og blant de beste. Så, etterhvert, kan du bli mer mangfoldig. Drive med politikk, lage skulpturpark eller noe annet gøy, sier Ringnes.

Friele kunne også røpe at han ”tror litt på carpe diem”.

- Ikke legg opp hele karriereplanen din. Ofte blir det ikke sånn uansett, sier han.

Populære saker på DN.no i dag:

Her ryker 5500 oljejobber

Vil kutte 500 offshore-ansatte  

- Stikker av med pengene norsk reiseliv har jobbet hardt for

Når dette skjer, svekkes boligmarkedet

- Det er definitivt mange som bare vil jobbe i Norge