Den 18. sentralkomiteen i Kinas kommunistiske parti har godkjent reformplanene ved slutten av et firedagers møte tirsdag.

Det melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua tirsdag, skriver TDN Finans.

Bærekraftig vekst
Det har vært ventet at en ny 10-årig reformplan vil handle om hvordan økonomien skal rebalanseres for å få til en mer bærekraftig vekst fremover.

Detaljene er ikke gjort kjent, men ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua innbærer planene at Kinas regjerende kommunistparti vil la markedet spille en avgjørende rolle i fordelingen av ressurser. Målet er å oppnå avgjørende resultater innen år 2020, het det i en offisiell melding fra nyhetsbyrået.

Xinhua opplyser at Kina blant annet skal reformere systemet for inntektsdistribusjon, samt gjennomføre skattereformer og finanspolitiske reformer. Barrierene mot markedene skal tas bort, samtidig som at systemet for budsjetthåndtering skal forbedres. Det vises også til viktigheten av å balansere utgifter og inntekter. Videre skal man fremskynde utviklingen av handelsfrie områder.

Nyhetsbyrået opplyser at landets myndigheter i tillegg vil etablere en statlig sikkerhetskomite for å bedre systemene og strategiene som skal ivareta den nasjonale sikkerheten, samt bedre den sosiale utviklingen og stabiliteten.

Bærekraftig vekst
DNB Markets analytikere skriver i sin morgenrapport at reformen «vil kunne innebære tiltak for å øke urbaniseringen, bl.a. ved å gjøre det lettere for bønder å selge sine eiendommer når de forlater landsbygda».

«Det er også ventet at man vil løsne på registreringssystemet for husholdningene, som hindrer tilgang til utdanning og velferdsgoder utenfor deres hjemsted», påpeker meglerhuset, som videre viser til at det er ventet at målet for BNP-veksten neste år vil bli satt til 7,0 prosent.

Les også på DN.no i dag:
Norske finansdirektører: Største optimisme på over to år
Fikk sparken etter julebordet
Satset 4.500 kroner - nå er han stor og rik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.