Kina har det siste tiåret skaffet seg innflytelse i Afrika og Sørøst-Asia, men nå er kinesisk kapital også i ferd med å endre maktbalansen i regionen rundt Det indiske hav, skriver Dagens Næringsliv.

Flere titusener kinesiske anleggsarbeidere er i gang med å bygge havner, veier og kraftverk i Sri Lanka, Bangladesh og Burma som er finansiert av kinesiske myndigheter. Det pågår også store utbygginger og investeringer i Indias naboland Pakistan og Nepal.

India og USA frykter den økte innflytelsen.

Den kinesiske strategien i Det indiske hav går under navnet «perlekjedet» av det amerikanske forsvarsdepartementet. Målet til Kina er å etablere strategiske kinesiske prosjekter langs hele Det indiske hav.

-Langsiktig strategi
Senatets utenrikskomité skriver i en ny rapport at USA ikke har råd til «å miste Sri Lanka». Det er nærheten til den internasjonale skipstrafikken mellom Stillehavet og Det indiske hav som skaper bekymring i Washington DC

Havnene i Burma vil ifølge DN gjøre det mulig for Kina å laste olje fra Midtøsten uten å måtte gå via Malakkastredet mellom Malaysia og Indonesia.

Forsvarseksperter mener at de kinesiske investeringene i sivil infrastruktur og bistand til fattige land som Bangladesh, Burma og Sri Lanka er en del av en langsiktig strategi som vil gi Kina militær innflytelse i Det indiske hav.

Omringer India
- Jeg tror Kina blir bare mer og mer aggressiv med sine aktiviteter i denne delen av verden. Tidligere har de vært ganske diskret med aktivitetene sine i Burma, byggingen av havner i Pakistan og veibygging på Sri Lanka. Dette har gitt Kina mulighet til å omringe India. Kina ønsker å bli en regional stormakt - ikke bare i Øst-Asia. Det er mange årsaker til at India bør bekymre seg over den kinesiske dragen, skriver militæreksperten Mahroof Raza i et innlegg i indiske Economic Times.

Flykter fra USA-gjeld
USA er avhengig av at andre land kjøper statlige rentepapirer for å finansiere voksende budsjettunderskudd.

Kina reduserte imidlertid beholdningen med over 34 milliarder dollar i desember.

Kinesiske myndigheter er skeptiske til det amerikanske budsjettunderskuddet og de frykter at en svakere dollar vil føre til store tap på investeringene i amerikanske statspapirer.

Den kinesiske sentralbanksjefen har prøvd å få andre land med på å se på et fremtidig alternativ til dollaren som «verdensvaluta». Kina har valutareserver på over 2400 milliarder dollar og har begynt å endre forvaltningsstrategien ved å investere mer i råvarer og foreta oppkjøp av strategisk viktige selskaper som kan gi fortsatt vekst for Kina.

Les også: - Komplisert situasjon i Kina

Kinesisk mare rir markedene

Kina utfordrer dollaren


Kina vil redde verden fra dollaren

Kina advarer USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.