Etter mandagens dramatiske børsfall i Kina, fremstår landets aksjemarkeder som svært ustabile. De kinesiske innenlandsbørsene, Shenzhen og Shanghai, har hatt en spektakulær utvikling det siste året.

Les mer om Kina på DN.no

Etter en oppgang på 150 prosent på ett år, falt de kinesiske børsene med 30 og 40 prosent på noen uker i juni. Siden tok kinesiske myndigheter i bruk en børskrisepakke, som er anslått til å være på rundt 800 milliarder dollar, for å sende de innenlandske aksjemarkedene opp henholdsvis 15 og 20 prosent i juli.

Etter noen stabile børsdager falt imidlertid aksjemarkedene på nytt mandag, det største endagsfallet siden 2007. Nedgangen var på syv og 8,5 prosent i henholdsvis Shenzhen og Shanghai.

Swedbanks Harald Magnus Andreassen mener ringvirkninger på nivå fire vil avgjøre. Foto: Gorm K. Gaare
Swedbanks Harald Magnus Andreassen mener ringvirkninger på nivå fire vil avgjøre. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)

- Innenlandsbørsene i Kina er et spillekasino som har gått amok fra i fjor sommer til i sommer. Du må være glad i spill for å ha noe å gjøre med de kinesiske innenlandsbørsene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN.

- Bare lureri

8. juli i år annonserte kinesiske myndigheter sin tiltakspakke for å stagge nedgangen i det kinesiske aksjemarkedet; en plan som innebar å pumpe inn store megnder kapital i aksjemarkedet, forby veddemål på fallende kurser, såkalte shortsalg, pålegge selskaper og storeiere å kjøpe tilbake aksjer, og sette emisjoner og børsnoteringer på vent.

- Innblandingen fra kinesiske myndigheter har ikke økt tilliten til aksjemarkedet. Tilbakekjøpskravene er for eksempel bare lureri, sier Andreassen.

Fastlandsbørsene i Kina er priset langt høyere enn andre store aksjemarkeder i verden. På fastlandsbørsene i Shenzen og Shanghai er mediannivået på PE-multiplikatoren (som er forholdet mellom prisen på en aksje og inntjeningen selskapet har) for de fire siste kvartalene 66, høyere enn noen andre av verdens ti største aksjemarkeder.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Foto: Gorm K. Gaare.
Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Foto: Gorm K. Gaare. (Foto: GORM K GAARE)

PE er ofte brukt for å vurdere prisingen av aksjeselskaper. Til sammenligning er tilsvarende verdi på den amerikanske S&P 500-indeksen 19,5.

- Det er spesielt at kinesiske myndigheter prøver å redde aksjemarkedet på et nivå som ikke er lavt, sier Andreassen, som spår en nedgang i kinesiske fastlandsaksjer på 30-40 prosent.  

Tror på aksjefall «uansett»

- Aksjemarkedet er opp, økonomien er ned. Kina må tilpasse seg de økonomiske realitetene, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Ut fra nøkkeltall og økonomisk utvikling, er det er lite som skulle tilsi et kinesisk børsrally, mener han.

- Tiltakene myndighetene gjennomførte har en helt kortsiktig effekt. Så lenge problemet i den kinesiske økonomien er svakere vekst kommer aksjemarkedet til å falle uansett, sier Wilhelmsen. Han tror kinesiske aksjer skal ned til nivåer vi så rundt nyttår. Det tilsvarer et fall på mellom 20 og 30 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Oslo Børs går rett i rødt

Her er de viktigste markedsnyhetene mandag

Ryanair øker

Se DNTV: - Erna er i trygge hender

– Erna er i trygge hender
Pilot og Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy lover å ta godt vare på statsminister Erna Solberg når han tar henne med i eget småfly for å vise frem planene for ny by og ny flyplass i Bodø. Se generalprøven her.
01:40
Publisert: