PMI-tall fra Kina sender blandede signaler om kinesisk økonomi mandag. PMI, eller innkjøpssjefenes forventningsindeks, er en temperaturmåler for aktiviteten i industribedrifter og regnes som en viktig indikator på et lands økonomiske utsikter.

Kinas egen Caixin-indeks viste en økning for første gang på 17 måneder, til 50,6. Den offisielle indeksen, som brukes i Norge og en rekke andre land verden over, sank til under 50 for første gang på fem måneder til 49,9. En PMI-indeks under 50 indikerer fallende aktivitet.

Venter svekket vekst

- Alt i alt tyder de siste tallene på at den kinesiske økonomien fortsatt er i en avventende posisjon der økonomiske stimulans hindrer forverring, men ikke driver en oppgang, skriver sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets i en oppdatering om Kina-tallene mandag.

- Gitt overkapasitet og svak etterspørsel fra inn- og utland, ser vi ikke noe lys i enden av tunellen for Kinas industrisektor, skriver Jakobsen videre.

I årets andre kvartal meldte Kina om økonomisk vekst på 6,7 prosent. Nordea Markets venter at denne vekstraten vil svekkes ytterligere i årets andre halvår, som igjen vil føre til flere tiltak for å stimulere økonomien fra kinesiske myndigheter.

- Det samlede inntrykket er bedre enn ventet, ifølge Handelsbanken Capital Markets, som også omtaler de blandede Kina-tallene i sin morgenrapport.

Blandet på Asia-børsene

Tallene fra Kina bidrar til en blandet børsåpning i Asia mandag.

Børsene i Asia stiger, sett bort fra Fastlands-Kina, etter at investorer venter noe senere renteøkning fra Federal Reserve etter svake bnp-tall fra USA forrige uke, ifølge TDN Finans.

Markedet priser inn lavere sannsynlighet for renteøkning fra Federal Reserve i 2016 etter at brutto nasjonalprodukt (bnp) i USA steg sekvensielt 1,2 prosent i andre kvartal 2016 målt i årlig takt, fra en oppgang på 1,1 prosent foregående kvartal. Det var ventet en vekst på 2,5 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

I Japan har børsene hentet seg inn etter noe tid for å vurdere Bank of Japans meldinger om at de holdt renten og tilbakekjøpet av obligasjoner uendret. Sentralbanken vil imidlertid nær doble det årlige kjøpet av børsnoterte investeringsfond, eller ETF (Exchange-traded fund).

Slik ender de japanske børsene mandag morgen norsk tid, ifølge TDN Finans:

  • Nikkei 225 (Japan) +0,43%
  • Topix (Japan) -0,06%
  • Kospi (Sør-Korea) +0,66%
  • Taiex (Taiwan) +1,07%
  • Straits Times (Singapore) +0,96%
  • Shanghai Composite (Kina) -1,07%
  • Shenzhen Composite (Kina) -1,79%
  • Hang Seng (Hong Kong) +1,52%
  • Sensex (India) +0,62%
  • S&P/ASX 200 (Australia) +0,39%

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Demokratene angriper Kjos  

2.000 nordmenn har ferieleilighet i Tyrkia: - Kunne velge mellom en litt sliten treroms eller en strøken penthouse-leilighet  

Rørt av sønnens NM-gull  

Airbnb i Norge: - Folk lurer på om det lønner seg å leie ut på fulltid  

Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her dn+  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.