På grunn av tørke, omdisponering av vannressurser og industrialisering erfarer flere land verden rundt at noen av verdens mest ikoniske vannforekomster er i ferd med å forsvinne, skriver businessinsider.com.

1) Aral-sjøen

Var en gang verdens fjerde største innsjø, men nå er sjøen som ligger mellom Kasakhstan og Usbekistan nesten tørket helt inn. Til tross for en rekke seriøse forsøk med å gjøre noe med det som er betegnet som en gigantisk miljøkatastrofe, viser satelittbilder fra 2000 og 2013 at Aral-sjøen nå er mindre enn noensinne.

2) Cachuma-sjøen

Forsyner rundt 200.000 personer i Sør-California med vann, men synker nå raskt. Sjøen var full for så sent som tre år siden, men nå er kapasiteten nede på 34 prosent.

3) Urmia-sjøen

Ligger i nordvestre Iran nær grensen til Tyrkia. Var en av de største saltvanns-sjøer i verden, men risikerer nå å tørke helt ut i løpet av to år hvis ikke noe drastisk blir gjort for å redde den, ifølge en artikkel fra Assosiated Press.

4) Dødehavet

Det laveste fastlandspunktet på jorden er ved Dødehavet, og er rundt 430 meter under havoverflaten. Ved halvøya al-Lisan var innsjøen inntil 1970-årene delt i en nordlig og en sørlig del. Den sørlige delen var i ferd med å tørke helt ut, men nå stiger vannet igjen. Årsaken er vann son tilføres fra den nordlige hoveddelen som ledd i mineralutvinningen fra sjøen. Konsekvensen er imidlertid at vannstanden i den nordlige delen er drastisk redusert. I et forsøk på å redde sjøen vurderer Verdensbanken å kanalisere vann i rør fra Rødehavet, men kostnadene er så store at det neppe vil bli gjennomført med det første.

5) Waiau-sjøen

I løpet av bare fem år er denne sjøen på Hawaii tørket inn til to prosent av sin opprinnelige overflatestørrelse. Fra å ha variert mellom 1,2 til 1,7 dekar utgjør den i dag bare 0,03 dekar. Vannmengden utgjør nå under én prosent av hva som var tilfellet før 2010. Årsaken til at sjøen nesten er forsvunnet er uklar, men både tørke, permafrost og andre forhold er nevnt som skyldige til katastrofen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Fra vann til sand i Georgia


Ekstremvær kan være dystert forvarsel   (2011)


- Verden kan stå foran global vannkrise (2009)