En håndfull forskere som har fremstått som såkalte klimafornektere har fått mye publisitet og blitt trykket til sitt bryst av likesinnede politikere.

Nå er imidlertid en av de fremste avslørt for å ha mottatt store beløp fra oljeindustrien.

Wei-Hock Soon, kjent som Willie, og forsker på Harvard-Smithsonian Center for Astrofysikk, har lenge hevdet at det er variasjoner i solenergi som for en stor del kan forklare den globale oppvarmingen.

Soon har blant annet vitnet i den amerikanske kongressen og vært «stjerne» på en rekke konferanser for klimafornektere.

- Langsiktig kampanje

Nå viser imidlertid nylig avslørte dokumenter at Wei-Hock Soon har fått utbetalt over 1,2 millioner dollar ( over ni millioner kroner) fra oljeindustrien i løpet av det siste tiåret, skriver New York Times. I minst 11 av rapportene han har publisert siden 2008 har han utelatt å opplyse om dette, og i minst åtte av disse sakene ser det også ut til at han har brutt de etiske retningslinjene i tidsskriftene han har publisert artikler i.

- Dette er videreføringen av en langsiktig kampanje fra spesifikke oljeselskaper og oljeinteresser for å undergrave den vitenskapelige enigheten om klimaendringer, sier leder av the Climate Investigations Center, Kert Davies, til New York Times.

 

Les også:  Setter 12.000 års stabilitet i fare

 

Mener oljefelt i Barentshavet er grunnlovsstridig

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forskere advarer om fare for megatørke vest i USA
 

2014 var varmeste år noensinne