I går kom den andre delen av klimarapporten fra FNs klimapanel (IPCC). I den første delen ble det vitenskapelige grunnlaget for klimaendringene lagt frem. Den andre delen handler om virkninger, sårbarhet og tilpasninger.

Rapporten vier mye oppmerksomhet til hvordan klimaendringene påvirker mennesker, dyr og natur, og at det allerede er klare sammenhenger mellom ekstremvær, lavere avlinger og truede arter, og klimaendringene.

Overrasket

I tirsdagens DN sier oljegeolog Hans Borge at han savner den faglige debatten om klimaendringer, og at det blir mye synsing. Han mente også at klimadiskusjoen tar bort oppmerksomheten for ting han mener er viktigere, som biologisk mangfold og rovdrift på klodens ressurser.

- Bellona er enig i at stor menneskelig aktivitet har innvirkning på det biologiske mangforldet, og at vi må jobbe med å bevare dette også. Samtidig vet vi at trusselen mot det biologiske mangfoldet som Hans Borge er opptatt av, vil være sterkt truet ved temperaturøkninger som det her er snakk om, sier Janne Stene, leder for Bellonas klima- og energiarbeid, og viser til at gårsdagens rapport nettopp understreker trusselen mot økosystemer.

- Ved en temperaturøkning på over to grader så vil havforsuring utgjøre en stor trussel for fisk og andre sjødyr. Det er også en stor risiko for at en stor andel planter og dyr på land og i ferskvann kan dø ut. IPCC viser også til at vi vil få mangel på mat og drikkevann, store folkeforflytninger og derved større potentiale for konflikt. Summen av konsekvensene ved en slik global oppvarming er dramatiske, og det er vanskelig å se at alvoret overdramatiseres, hvis en da ikke ser det fra en oljeforskers side, hvis livsgrunnlag eventuelt kan rives vekk dersom vi bestemmer oss for å redusere oljeavhengigheten vår, sier Stene.

Miljøorganisasjonen er overrasket over påstandene fra geologen.

- Vi diskuterer gjerne med dem som har vitenskapelig belegg for det de mener, men det bør være slutt på tiden der løse påstander uten belegg får dominere i klimadebatten. Forskerne som beskylder et svært høyt antall bidrag fra vitenskapsmenn er selv svært lemfeldige med presisjonsnivået, sier Stene.

Må trekke på smilebåndet

Borge kritiserer også elbiler som klimatiltak. Han sier at han «er sikker på at hvis man gjør en livsløpsanalyse kommer disse bilene dårlig ut. Tenk på all energien som går med til å produsere, lade, vedlikeholde og resirkulere dem. Tungmetaller og giftstoffer kommer i tillegg».

- Dette er så inkonsekvent at jeg ikke kan unngå å trekke på smilebåndet, sier Janne Stene.

Det er gjort svært mye forskning på elbiler.

- Hadde Borge tatt seg bryet med å sjekke forskningen, ville han visst at elbilers klimaregnskap kan være meget bra, sier Stene, og viser til at NTNU-professor Anders Hammer Strømman sa følgende på debatten om elbiler på NRK i februar: «hvis vi ser på biler som går på en ren strømmiks, sånn som vannkraft, så har du en god margin på 60 prosent reduksjon i klimagassutslipp sammenliknet med konvensjonelle biler».

- Togradersmålet krever parallelle endringer. Ikke bare av bilparken eller bare i kraftproduksjonen. Vi kan ikke vente til hele verden har ren elektrisitet før vi starter elbilutvikling- og utrulling. Elbilen har den uomtvistelige fordelen at kjøreturene foregår utslippsfritt. CO2-utslippet er dermed flyttet til der man kan gjøre noe med det: I kraftproduksjonen og i produksjonen av selve bilen, sier hun.

Truer jobben hans

Også Marius Holm, leder for miljøstiftelsen Zero er overrasket over Borges innspill i debatten.

- Han er jo ikke et fjols man har lett frem. Det er spesielt av en instituttleder å ha et slikt forhold til forskning. Han uttaler seg skråsikkert om noe han ikke har forsket på selv. Det er som om en klimaforsker skulle ha ment mye om reservoarstyring. Nei, dette hører hjemme i innslaget "Thomas og Harald gjør ting de ikke kan", sier Holm oppgitt.

Han påpeker at Borge lever av fossil industri.

- Han ville aldri uttalt seg om andre fagområder enn klima med den typen skråsikkerhet. Forskjellen er at klimasaken truer det han lever av, sier Holm.

I tillegg mener han, som Bellona, at Borge bommer i eksemplene han trekker frem.

- Hvis han er engstelig for artsmangfoldet bør han ta inn over seg hva en gjennomsnittelig oppvarming på fire grader vil ha å si. Temperaturendringene fordeler seg ulikt over hele kloden, og fire graders oppvarming vil gi svært mye mer i arktiske strøk. Det vil føre til en enorm artsutryddelse, sier Holm.

 

Les også:
Nå kommer selvangivelsen
Storebrand Bank setter ned lånerenten med 0,3 prosentpoeng (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.