Investor Jan Haudemann-Andersen (53) spår total økonomisk krise, skriver Dagens Næringsliv.

Han viser til det han kaller "ekstreme strukturelle problemer" i USA, Japan og deler av Europa.

Investoren nevner blant annet Japans og USAs statsgjeld på henholdsvis 220 og nærmere 100 prosent av bnp, samtidig med svimlende underskudd på statsbudsjettene.

- Dette er tall du opererer med under en krig, ikke under fredstid, sier Haudemann-Andersen til DN. Haudemann-Andersen står bak investeringsselskapet Datum, som er tungt investert i gull.

- Jeg tror på ragnarokk
Han mener at USA nådde "the point of no return" da den amerikanske sentralbanken Fed i november ifjor startet en ny runde med kvantitative lettelser - QE2 - som i praksis betød at seddelpressene ble satt i gang.

- Jeg tror på ragnarokk i økonomien, men ikke aksjemarkedet. Krisen er total. Problemet er gjeld, men de holder det flytende ved å låne enda mer. Det er to måter å løse krisen på nå. Begge ender sannsynligvis med en depresejon som vår generasjon ikke har sett. Det beste er å ta depresjonen nå, da blir den noe mildere. Det andre alternativet er å utsette den, gjennom å ta opp ytterligere lån, da blir det som i tredveårene, sier Haudemann-Andersen til Dagens Næringsliv.

Haudemann-Andersen garanterer nye runder med pengetrykking, som han kaller et kjempeeksperiment som vil ende med hyperinflasjon.

Etter en kortsiktig børskolllaps på ti eller tyve prosent, tror han børsene kan eksplodere fra hundre til fem hundre prosent fordi inflasjonen er helt ute av kontroll.

Les også: Han er USAs nye lånekonge

<b>- Det største fallet vi har sett siden 2008</b>

<b>Dette kan skje hvis eller når Hellas faller</b>

<b>- Aksjene skal ned 60 prosent </b>


-<b> Dette blir K-A-O-S</b> (september 2010)

<b>- Vi slås bevisstløse</b> (september 2010)

<b>- Blodbadet blir blodigere</b> (august 2010)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.