- Dette spillet må ta slutt, uttalte Hellas statsminister Alexis Tsipras i et direktesendt tv-intervju med kanalen EPT mandag kveld.

Han forklarte at landet har planer om å betale tilbake kreditorene pengene de skylder - men ikke innen fristen førstkommende tirsdag.

- Vi trenger en enighet, vår verdighet skal bestå. Vi skal betale gjelden vår, men det er noen begrensninger her, la statsministeren til.

Tsipras ble intervjuet av to greske journalister, og måtte svare for seg om den tilspissede situasjonen som pågår mellom Hellas og kreditorene - og som har fått politiske ledere verden rundt til å engasjere seg.

Mandag kveld ble det i følge nyhetsbyrået Reuters kjent at Hellas ikke vil betale avdraget på 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) på tirsdag. Lånet forfaller samtidig som hele det greske låneprogrammet med EU og IMF utløper.

Nettstedet Business Insider skriver at den greske statsministeren ikke frykter å bli kastet ut av eurosonen.

Dersom det likevel skulle skje, vil landet klare seg godt, mener han.

- De kommer ikke til å kaste oss ut fordi kostnaden knyttet til det vil være enorm, sa Tsipras i tv-intervjuet.
 

Se også video: - Hellas må si nei søndag

- Hellas må si nei søndag
Tusenvis av grekere samlet seg mandag kveld for å si «nei» til de europeiske lånegiverne.
01:19
Publisert:
 


- Folket avgjør

I tv-intervjuet snakket Tsipras om det greske folkets rett til å avgjøre sin fremtid.

Søndag oppfordret han befolkningen til å stemme nei til reformforslaget fra kreditorene, skriver The Guardian.

Dersom utfallet av den kommende folkeavstemmingen derimot skulle vise seg å bli positiv, vil statsministeren også respektere dette - ved å tre av som landets øverste politiske leder.

- Avgjørelsen skal tas av folket. Vi skal respektere valget, gjentok Tsipras under tv-intervjuet.

Han forsikret også at de eldste i landet skal fortsette å motta pensjonen sin.

- Vi har pengene til det, ifølge statsministeren.

Utsagnet kom etter at landets pensjonister ikke fikk hevet pensjonen sin fordi greske banker var stengt mandag. Noen av disse vil imidlertid bli åpnet tidligere enn planlagt for pensjonistene slik at de kan få ut de pengene sine.

Sinte demonstranter

Utenfor Parlamentet har det mandag kveld samlet seg tusenvis av illsinte demonstranter. Med flagg og bannere forbereder de seg til kveldens opptøyer mot EU-kreditorenes kuttkrav.

- Det er EUs stadige krav til nye reformer har presset oss lenger og lenger ned i gjørmen. Det kapitalistiske systemet virker bare ødeleggende, sier Maria Tzanala, mens folkemengden bak henne synger i takt.

Hun er skuffet over Brussels manglende empati.

- Politikerne våre står alene mot et kynisk maktapparat, legger Tzanala til.

Under den varslede folkeavstemmingen søndag, har hun bestemt seg for å stemme nei til reformforslaget.

- Det greske folket blør og vi får ingenting tilbake. Jeg kommer derfor til å stemme nei til reformforslaget, forklarer hun.

Økt risiko for «grexit»

Det amerikanske kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s nedjusterer Hellas' kredittverdighet fra «CCC» til «CCC-» etter at statsminister Alexis Tsipras brøt forhandlingene med långiverne i EU og IMF.

– Vi tolker Hellas' beslutning om å holde en folkeavstemning om kreditorenes låneforslag som en ytterligere indikasjon på at Tsipras-regjeringen prioriterer nasjonal politikk framfor finansiell og økonomisk stabilitet, kommersielle gjeldsbetalinger og medlemskapet i eurosonen, heter det fra S&P mandag kveld.

 

Les også: - Det kommer til å smelle i kveld

Hellas-krisen kan utløse krakk

- Noen ganger kan det bli påpekt at det er greit å komme seg hjemover

Kraftig børsfall etter Hellas-krise

 

Se også:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.