Millioner av europeere er urolige for hva 2011 vil bringe. Den økonomiske krisen har preget jul og nyttår i mange av landene på kontinentet.

I Hellas griper arbeidsledigheten om seg, mange familier mangler penger og kollektivtrafikken er ofte lammet av streiker.

I Irland har mange familier sett seg nødt til å selge sølvtøyet for å tjene noen ekstra euro. Og også i Portugal, Italia og Spania har det private forbruket falt markant, samtidig som livsstilen er i ferd med å forandre seg.

– Vurderer å stenge
I den greske hovedstaden Aten råder det for tiden undergangsstemning på arbeidsmarkedet. Offisiell statistikk viser at antallet arbeidsløse har steget med over 200.000 på ett år.

– Mange butikkeiere har merket en stor nedgang i julehandelen. En stor del av dem vurderer nå om de har mulighet til å fortsette, eller om de skal lukke forretningene i januar, sa Stamatis Tzannes fra handelsstandsforeningen i Aten til gresk TV rett før jul.

Butikker i byen melder om at omsetningen har falt mellom 20 og 50 prosent. Samtidig er folk frustrert over de store offentlige nedskjæringene.

– Stemningen har ikke vært så dårlig i Hellas siden borgerkrigen på 1940-tallet, sa en eldre mann i Aten ved begynnelsen av julehøytiden.

Selger arvesølvet
Også Irland er hardt rammet av den europeiske gjeldskrisen. Arbeidsledigheten er tredoblet til 13,5 prosent, og gjennomsnittsinntekten har falt 15 prosent siden 2008.

Salg av smykker og arvesølv skal ha blitt en populær attåtnæring for irer som ellers ikke ville hatt råd til julegaver.

– Jeg har ikke penger til gaver, men hvis jeg kan selge dette sølvkjedet og denne sølvstatuen, så får jeg kanskje nok til en gave til kona. Hvis ikke, får hun få et julekort, sa 26 år gamle Jarlaith O’Connor til nyhetsbyrået AP da han var ute og handlet i Dublin.

Snur på skillingen
Mange spanjoler brukte adventstiden til å lete etter salgsvarer for å slippe billig unna julehandelen. Og i Italia skal innkjøp av julemat lenge før jul ha blitt en ny trend.

– Kundene kjøpte inn i god tid og frøs maten ned, fordi de vet at prisene går opp under julehandelen, forteller fiskehandler Loris Trott i Roma.

Portugal, som er en av Europas fattigste nasjoner også i gode tider, kan bli neste land ut som må be om krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Arbeidsløsheten har steget til 11 prosent, og mange langtidsledige oppfyller ikke kravene for å få trygd.

Men krisen har også brakt fram det beste i mange portugisere. Et nettverk av såkalte matbanker, som distribuerer mat til forskjellige hjelpeorganisasjoner i landet, melder om langt større giverglede i år enn i fjor.

Les også: Giske slakter euroen

Snart er 1 euro = 1 dollar

- Hellas må gå "høflig konkurs"

- Euroen er dømt til å dø
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.