Siden høsten 2014 har det vært bred snakk om en omstilling i norsk næringsliv. Etter at oljeprisen begynte å falle, har politikere og næringslivsaktører vært enige om at økonomien må omstille seg for å takle dårligere tider enn vi har vært vant med de siste tiårene.

Som følge av fallet i oljeprisen, samt flere rentekutt fra Norges Bank, har kronen blitt betydelig svekket de siste årene. Kronen er fortsatt på svake nivåer, men de siste månedene har kronekursen fått et kraftig løft.

Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets viser til at den svake kronen har vært avgjørende for veksten i flere næringer.

– Eksportnæringen, turistnæringen og fiskerinæringen går veldig bra, som følge av svak krone. Det har vært en styrke for norsk økonomi å ha en egen valuta, sier han til DN.

Ifølge ham er det imidlertid usikkerhet rundt om næringslivet virkelig har gått gjennom en omstilling, eller om det bare har blitt stimulert av en svak kronekurs.

– Spørsmålet er om vi har en falsk trygghet i form av svak krone, sier Eek-Nielsen.

Kan ha blitt for godt vant

Han stiller spørsmål ved hvorvidt det norske næringslivet er konkurransedyktig, dersom den norske kronen ikke er svak lenger. Sjefanalytikeren peker på at bedrifter har et stort problem dersom de er avhengige av en euro som koster ni kroner for å overleve.

Norges Bank besluttet å holde renten uendret ved sitt siste rentemøte. Samtidig signaliserte sentralbanken at det skal mye til før den vil foreta ytterligere rentekutt. Flere økonomer mener dette vil føre til en sterkere krone fremover. Samtidig har oljeprisen økt, noe som også har gitt drahjelp til kronen.

– Hvis det går bedre i Norge, skal vi også ha en sterkere krone. Spørsmålet næringslivet bør stille seg, er om de er forberedt på det. Det kan hende de har blitt for godt vant, sier Eek-Nielsen.

– Naivt

For noen uker siden skrev DN om bedriften Benteler Aluminium på Raufoss, som produserer støtfangersystemer til store bilfabrikanter i Europa. Bedriften har en smertegrense på ni kroner mot euro.

– Det høres litt naivt ut. Hvis det er riktig, at de må ha høyere enn ni kroner for at det skal gå bra, har de et stort problem, sier Eek Nielsen i Nordea Markets.

Til Klassekampen sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri at han advarer bedrifter mot å tro at kronen vil holde seg på svake nivåer.

– Dagens nivå kan industrien leve godt med. Bedriftene har ulik smerteterskel for kronekursen, og mange av de store binder valutaen i ett eller to år for å unngå de store svingningene. Likevel er det klart at en svak krone virker smørende på omstillingen, sier Sunde.

Regne med at omstillingsjobben blir tyngre

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke viser til at næringslivet omstiller seg hele tiden.

– Poenget nå er at konkurranseutsatte næringer samlet sett må vokse. Det er lettere med en svak krone, sier han til DN.

– Hvis kronen raskt returnerer til «normale» nivåer, må vi regne med at den omstillingsjobben blir tyngre og at det vil ta lengre tid, sier Haartveit.

Ifølge ham er kronen nå svak nok til at det gir drahjelp til omstillingen.

– Selv om den har styrket seg noe nå, er den fortsatt mye svakere enn normale nivåer, sier sjeføkonomen.

Skulle kronen styrke seg mer fra dagens nivåer, mener Haartveit det fremdeles vil være mange bedrifter som er lønnsomme i Norge.

– Men det å bygge opp og øke konkurranseutsatt sektor blir vanskelig, for da er den kostnadsmessige konkurranseevnen svakere, sier han.

Les også: Kommentar: Kina-tall svekker troen på global vekst

Norge har solgt SAS-aksjer for 132 millioner

Skagenfondenens aksjenestors favoritt: – Har ikke vært dedikerte nok dnPlus (+)

Gjør gullgruve av forbrukslån dnPlus  (+)

Tvinges inn i eiendom dnPlus  (+)

Følg markedet med DNInvestor

Anbefalt av DNtv:

Tid for dekkskifte. Har du husket denne?
Gjør du det selv så er det et par ting du må være oppmerksom på, spesielt om du har uorginale felger på dekkene dine.
02:12
Publisert:
 

Prat påvirker ofte markedet
Signaler om produksjonskutt gir store prisutslag på oljeprisen. DNs kommentator Bård Bjerkholt om presidentvalget og andre drivere i markedet.
02:21
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.