Kværners rammeavtale med Statoil mener analytikerne øker sannsynligheten for at selskapet også for plattformdekkontrakter i forbindelse med utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Det fremgår av oppdateringer fra DNB Markets og Pareto Securities torsdag, ifølge TDN Finans.

Kværner mottok torsdag morgen en rammeavtale med Statoil frem til 2020. Kværner har inngått en intensjonsavtale med Statoil for bygging av to stålunderstell til Johan Sverdrup, hvor verdi på de to understellene er estimert til tre milliarder kroner

«Rammeavtalen øker sannsynligheten for at de får ytterligere toppside-kontrakter (EPC) for feltutviklingen av Johan Sverdrup», skriver analytiker Eirik Ronold Mathisen i DNB Markets i en oppdatering.

Analytiker Steffen Rødsjø i Pareto Securities trekker også frem at avtalen gir optimisme til at Kværner får en andel i toppside-arbeidet på Johan Sverdrup, selv om det har vært ventet av aktørene i markedet.

DNB Markets mener avtalen er et bevis på at Kværner har blitt konkurransedyktige, og tror den fører til ny optimisme blant investorene.

En av årsakene til at Statoil «fasttracker» prosjektet er fordi utsiktene Verdal-verftet har vært usikre og ledelsen har snakket om mulig nedstenging, skriver Pareto-analytikeren, og tror Statoil ser behovet for en lokal tilbyder.

DNB Markets har tidligere hatt en salgsanbefaling på aksjen med kursmål ti kroner, men har nå anbefalingen og kursmålet til vurdering.

Kværners kontrakt og rammeavtale med Statoil for bygging av blant annet to stålunderstell til Johan Sverdrup-feltet viser at selskapet nå har en modell som er mye mer konkurransedyktig.

Analytiker Trond Olsen i Fearnley Securities mener at kontraktene viser at Kværner nå har en modell som er mye mer konkurransedyktig.

Olsen mener kontrakten helt klart er positiv for Kværner.

- Kværner skulle vurdere fremtiden til Verdal-verftet i sommer. Vår vurdering var at gitt potensialet som lå i Johan Sverdrup, var det ikke noe annet alternativt enn å fortsette med Verdal-verftet dersom de trodde på sitt eget utsagn om at de er blitt mer konkurransedyktige, sier Olsen til TDN Finans.

Fearnley-analytikeren tok for gitt at Kværner skulle klare å vinne deler av Johan Sverdrup-utbyggingen, men viser til at denne tildelingen kom mye tidligere enn de ventet. Det at de har fått en rammeavtale er også veldig positivt, mener Olsen.

- Det beviser at de har klart å få til en modell som er mye mer konkurransedyktig, sier han til TDN Finans.

Olsen viser til at Verdal-verftet historisk har vært veldig god på levering av stålunderstell, og at selskapet har god erfaring med det.

- Kontrakten gir også tillit til hva de kan få til på toppside-siden, sier Olsen.

Kværner-aksjen stiger stiger rundt åtte prosent til 12,95 kroner, dog på lav omsetning på Oslo Børs sålangt torsdag.

Les også:
Aker: Veldig, veldig bra
- Grunnlag for fortsatt sysselsetting
Statoil tildeler Kværner rammeavtale til 2020
- En konkurransedyktig avtale  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.