Russland stanser import av norske produkter, melder NTB torsdag formiddag.

Importforbudet skal vare i ett år og vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter.

- Dette er i utgangspunktet ganske dramatiske nyheter, sier lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til DN.

- Usikkert

- Hvordan vi skal lese nyhetsmeldingen - om bare et utvalg eller alle norske fiskeprodukter som blir utestengt - er litt usikkert. Skal man ta det bokstavelig, betyr det at det største enkeltmarkedet for norsk laks må finne et nytt hjem over natten, sier han.

Norge eksporterer rundt 2.500 tonn laks til Russland i uken, opplyser lakseanalytikeren.

- Nå er vekstsesongen på sitt mest intense, og sesongmessig kommer dette derfor på et ugunstig tidspunkt, sier Giskeødegård.

Han tror importstansen kan bety et «betydelig» prisfall på laks.

- Nivået i andre halvår kan bli betydelig lavere enn det vi så for oss før boikotten kom opp, mener analytikeren.

Etter at nyheten ble kjent stuper flere lakseselskaper på Oslo Børs. Klokken 11.00 er Marine Harvest ned over 9 prosent, mens både Cermaq og Salmar faller over 6 prosent.

- Avventer situasjonen

For norsk sjømat er Russland det største og viktigste eksportmarkedet.

Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) vet foreløpig lite om konsekvensene importforbudet vil ha for norske eksportører.

- Det er vanskelig å si mye om konsekvensene så lenge vi ikke vet mer om innretningen. Vi vet ikke om forbudet vil gjelde alle eller kun enkelte fiskeslag og bedrifter. Nå avventer vi situasjonen, og regner med å få mer detaljer i løpet av dagen, sier han til DN.

Kvistad opplyser at eksportinntektene fra Russland utgjør omtrent 6,5 milliarder kroner, hvorav 4,8 milliarder fra lakseeksport og 1,7 milliarder kroner for sild og makrell.

- Det er ulike markedsutfordringer for disse. Vi trenger flere detaljer på bordet for å kunne si noe om konsekvensene, gjentar han.

- Hvordan kan dette i verste fall fortone seg?

- Jeg har ikke lyst til å spekulere på saken. Av norske bedrifter er det kun et fåtall som er godkjent for eksport til Russland og disse er vant til restriksjoner som kommer og gå. En del av aktørene er vant til å omstille seg. Vi er nødt til å se hva som skjer de nærmeste timene før vi kan komme med mer tydelige kommentarer. Vi er i kontakt med norske myndigheter, svarer Kvistad.

Uventet

Svartelistingen av norsk laks kom uventet på markedet.

Torsdag morgen uttalte analytiker Georg Liasjø i Sundal Collier til Intrafish at sanksjoner mot norsk laks omtrent er lik sannsynligheten for tap i en runde russisk rulett - 1/6.

- Dersom det skjer, vil det påvirke markedet, sa Liasjø.

Marine Harvest følger nøye med på hva som skjer rundt stansingen av russisk matimport, men vil ikke kommentere saken ytterligere, skriver TDN Finans.

Russland er verdens fjerde største laksemarked. Landet står for nær 8 prosent av globalt forbruk og over 80 prosent av laksen de spiser i Russland importeres fra Norge/EU, ifølge nyhetsbyrået.

Les også:
- Akkurat nå ser det ikke så bra ut
Slik får du solgt på rekordfart - uten å kutte prisen
- Lang, stygg reise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.