Hvis du skal gå effektivt på ski, er det flere ting du må tenke på. Utstyret må holde en viss standard, men det er ikke det viktigste, ifølge skiveteran Bjørn Dæhlie.

- Skikkelig utstyr med godt fest er selvsagt vesentlig, men når det gjelder teknikk, handler det om å finne frem til riktig balanse og tyngdeoverføring. Det er hemmeligheten for å gå effektivt på ski, sier han.

En klassisk feil mange gjør, er å fordele kroppsvekten på to ski mens de spaserer innover fjellheimen, har Dæhlie lagt merke til.

- Det er jo fint når man skal se på fjelltopper og spise appelsin, men for å gå fort er det helt feil, sier han til DN.

Den tidligere OL-mesteren forklarer at personer som er teknisk flinke i diagonalgang, klarer å føre vekten sin pluss trøkket i frasparket over fra en side til en annen - samtidig som de trykker festelommen under skien mot bakken.

- Det er det som sikrer maksimal fremdrift, utdyper Dæhlie.

Les også: Går for livet

Her er skikongens fra 90-tallets råd til deg som vil få mer ut av langrennstreningen:

 1. Kast utslitte ski med gammel påskesmøring! Skaff deg skikkelig utstyr.
   
 2. Bruk tid på å øve skiteknikk, lær deg tyngdeoverføring!
   
 3. Få tre skiturer i uken, for å sikre nok mengde og bedre balanse på skiene.
   
 4. Opparbeid styrke i skuldre, armer, buk og rygg gjennom staking. Utfordre deg selv på å stake, også i partier det egentlig er så tung at du helst ville gått diagonalgang. Gjør dette fem ganger over kortere periode perr. skitur, så får du automatisk trent opp viktige muskelgrupper.
   
 5. Få opp utholdenheten! Tren på å øke ditt maksimale 02-opptak ved å legge inn spurter og fartslek mens du går på ski i variert terreng. Forsøk å få til turer på 1-2 timers varighet for å bygge kapasitet.

 

Les også: Den vitenskapelige forklaringen på hvorfor Johnsrud Sundby vant Kollen-femmila

Hvor du bor kan påvirke hvor fet du blir

Denne algoritmen skal forlenge livet ditt
 

Se DNtv:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo
Alt er flatt. Bortsett fra ett fjell. Temperaturen der, gir perfekt skiføre.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.