Amerikanske myndigheter fortsetter å snøre inn nettet rundt den amerikanske milliardæren og hedgefondgründeren Steve A. Cohen og hedgefondet hans SAC Capital Advisors.

Fredag morgen ble porteføljeorvalter Micael Steinberg i SAC Capital arrestert i sitt hjem i Park Avenue i New York. Han har jobbet i SAC Capital siden 1997 og blir beskrevet som en nær venn av Cohen.

Mange arrestasjoner
Han er den åttende SAC-ansatte som er arrestert etter aksjonen som det føderale politiet FBI startet i 2007. Operasjonen, som går under navnet «Operation Perfect Hedge», har som mål å avdekke korrupsjon på Wall Street.

Steinberg har den mest høytstående stillingen av de åtte som er arrestert i saken.

Ifølge Wall Street Journal ble 40 år gamle Steinberg ledet ut av sin bolig i Park Avenue i håndjern rundt klokken seks lokal tid fredag morgen. Steinberg har jobbet i SAC siden 1997 og i datterselskapet Sigma Capital Management i New York siden 2003.

«En eliteklubb av kriminelle»
Han er siktet for å ha bidratt til bedrageri og fire konkrete tilfeller av bedrageri. Ifølge siktelsen skal han blant annet ha gjort ulovlige handler i teknologiselskapene Dell og Nvidia etter å ha mottatt innsideinformasjon fra en analytiker i Sigma Capital.

Steinberg risikerer 20 års fengsel.

- Steinberg var i sentrum av en eliteklubb av kriminelle, hvor juks og korrupsjon ble belønnet. Analyse var ingenting annet en veltimede tips fra et utstrakt nettverk av velinformerte analytikere, sier FBI-direktør George Venizelos til Wall Street Journal.

Nekter
Steinberg nekter for forholdene han er anklaget for, ifølge en melding fra hans advokat Barry H. Berke.

- Michael Steinberg gjorde absolutt ingenting galt. Hans handelsbeslutninger har til alle tider vært basert på detaljet analyse, så vel som informasjon han har forstått er blitt korrekt innhentet gjennom de typer kanaler som institusjonelle investorer på daglig basis er avhengig av.

- Fanget i kryssilden av aggressiv etterforskning av andre, er det slett ikke noe grunnlag for selv den minste skavank på hans plettfrie omdømme, sier Berke.

Rekordforlik
Steinberg har vært permittert fra stillingen som porteføljeforvalter siden i høst. Da ble det kjent at SAC-analytiker Jon Horvath erklærte seg skyldig i å ha handlet Dell-aksjer på innsideinformasjon.

Da han erkjente straffskyld opplyste Horvath at han videreformidlet ifnormasjonen til sin porteføljeforvalter. Ifølge Financial Times sier personer med kjennskap til saken at denne porteføljeforvalteren er nettopp Steinberg.

Arrestasjonen av Steinberg skjer bare uker etter at to datterselskaper av SAC Capital Advisors, CR Intrinsic og Sigma Capital, inngikk tidenes største innsideforlik med kretittilsynet SEC. Forliket var på totalt 614 millioner dollar.

Jakter på Cohen
Amerikanske myndigheter har i lengre tid sirklet seg inn på den søkkrike hedgefond-gründeren og selskapene SAC-sfæren. Etter finanskrisen i 2008 har Cohen nærmest blitt gjort til et symbol på alt som er galt med finansbransjen.

Fra sitt enorme palass i Stamford, Connecticut har han blitt mistenkt og anklaget for svindel og innsidehandel av både presse såvel som sin eks-kone. Enorme honorarer og superavkastning har ikke gjort presset mindre.

Det har også gjort ham og SAC til et yndet mål for amerikanske myndigheter, og begge var også under mistanke da saken mot tidligere hedgefond-topp Raj Rajaratnam, grunnleggeren av hedgefondet Galleon Group, ble rullet opp i 2010.

Sirkler seg inn
Saken mot Steinberg er bare det siste i rekken av lynnedslag som har rammet SAC Capital. Siden 2010 har etterforskere fra FBI siktet seg inn mot ytterligere syv ansatte i SAC på mistanke om innsidehandel, der to skal være ansatt i et annet datterselskap.

Tre av dem har erkjent forholdene mens to andre har inngått forlik eller har blitt vitne for myndighetene. Det har også kastet søkelyset på Cohen selv, og hvorvidt han visste om innsidehandelen.

SEC har med arrestasjonene og tiltalene kommet nærmere sentrale beslutningstakere, men har ikke lyktes med å bevise at Cohen har gjort noe galt.

SAC Capital forvalter gjennom sine fond omkring 15 milliarder dollar. 60 prosent av selskapets midler er eiet av Cohen og selskapets ansatte. Steve Cohen var i fjor den femte best betalte hedgefondaktøren i verden, og rakte inn svimlende 585 millioner dollar, rundt 3,3 milliarder kroner, i 2011.

Ifølge Forbes skal han ha en formue på 8,8 milliarder dollar, eller 50 milliarder kroner, hvilket gjør ham til verdens 40. rikeste, ifølge bladet.

LES MER:

Må betale historiens største innsidebot

<b>Jakter oppkjøpskonge</b>

<b>Fikk USAs strengste innsidedom</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.