Forskere ved University of Colorado i USA har funnet ut at kvinner og fargede ledere som jobber for å få flere kvinner og fargede inn i lederposisjoner har det tøft på jobb.

De blir stemplet som mindre varme og mindre kompetente enn andre ledere og ender opp med å bli dårlig rangert og lite satt pris på av sine egne sjefer, ifølge undersøkelsen.

Studien vil bli presentert på en Academy of Management-konferanse i neste måned.

- Kvinner kan ta grep og prøve å dekke kjønnsgapet i toppen så mye de ønsker, men de kommer til å bli straffet for å hjelpe andre kvinner, sier David Hekman, som er en av forskerne bak studien.

Tankegangen smitter ikke

Å ha kvinner eller minoriteter i lederposisjoner i et selskap blir ofte godt tatt imot, men Hekmans forskning tyder på at dette ikke er nok til å påvirke tankegangen i resten av organisasjonen. Hvis kvinner mener det er for risikabelt å hjelpe "sine egne", kan de ende opp med å bli omgitt av hvite menn i dress i ledergruppen, påpeker forskeren.

Hekman og to kolleger undersøkte i alt 362 ledere, inkludert toppsjefer, visepresidenter og direktører fra bank-, forbruker- og matvareindustrien. De fant ut at ledere som var mer opptatt av å tenke mangfold i rekrutteringsprosesser, ble rangert lavere av sine sjefer enn ledere som var mindre opptatt av mangfold.

Hvite menn, derimot, ble bedre rangert hvis de tenkte mangfold i ansettelsesprosesser.

Les også: Dette tiltrekker kvinnelige sjefer

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.