Med en oljepris som er nærmere 70 enn 80 dollar, virker det kanskje underlig at enkelte bekymrer seg for at oljeprisen igjen skal hoppe i været som den gjorde sommeren 2008. Da kostet oljefatene nesten 150 dollar på verdens oljebørser. Den situasjonen kan komme tilbake, advarer Andrew Gould, toppsjef i oljeserviceselskapet Schlumberger.

Han bekymrer seg for at oljeselskapene er blitt svært påholdne med å investere i kjølvannet av det kraftige fallet i oljeprisen under finanskrisen. Gould, som gjestet Norge i forbindelse med en lukket konferanse for oljebransjen, viser til anslag som tilsier at det må investeres 550 milliarder dollar de neste 20 årene for at tilbudet skal holde tritt med etterspørselen.

Nå kan en selvfølgelig se saken slik at Gould mest av alt ber for sin syke mor. Som sjef for et selskap som lever av oljeselskapenes letebudsjetter, skal det godt gjøres at han mener at oljeselskapene bruker for mye penger.

Men det forhindrer ikke at han har et poeng. Veksten i folkerike land som Kina og India innebærer en dramatisk økning i verdens energibehov de neste årene. Og en skal være ganske sterk i troen på alternative energikilder for å mene at store deler av denne økningen kan dekkes opp av annet enn fossile brensler.

Den gode nyheten er at et nytt oljesjokk à la 2008 høyst sannsynlig ikke kommer de nærmeste årene. Det finnes store lagre av råolje og ulike oljeprodukter både til lands og til vanns. Oljekartellet Opec har også mye større produksjonskapasitet i bakhånd nå enn det hadde for to år siden. En økning i etterspørselen etter råolje kan på kort sikt enkelt dekkes av at Saudi-Arabia skrur opp kranen.

Ingenting av dette hjelper imidlertid på lengre sikt. Når etterspørselen tar igjen verdens produksjonskapasitet, vil prisene på ny gå i været. Ideelt sett vil prisoppgangen komme gradvis slik at både bedrifter og privatpersoner får tid til å omstille seg. Men det er det dessverre ingen garanti for. I 2008 steg prisen i løpet av noen få måneder fra 110 til nesten 150 dollar. All erf#229 viser at slike negative økonomiske sjokk er vanskelige å hanskes med.

Når sårene fra finanskrisen omsider er leget, kan et hopp i oljeprisen utmerket godt være det som utløser en ny nedgangsperiode i verdensøkonomien.

Les også: På innsiden: Oljegjetteleken


IEA-varsler: - Situasjonen er virkelig ille

Peak Oil-krangelen i gang igjen


- Nøkkelen til fremtidens oljepris


- Peak Oil er en myte

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.