– Dere bruker statens penger til å investere i norske bedrifter som har ambisjoner om å bli verdensledende. Er det mye intern diskusjon om hvem dere skal satse på?

– Vi har mandagsmøter hvor vi går gjennom både nye ting og det som ligger nært en beslutning, og det er klart det blir diskusjon. Men vi er som regel ganske enige om hvilke selskaper vi bør gå inn i, så diskusjonene går oftere på betingelser og om det er riktig timing, eller om selskapene bør modnes litt til. Siden vi aldri går inn i eierskap alene, men sammen med private investorer, diskuterer vi også rammene rundt eierskapet. Som for eksempel om våre interesser er godt i samsvar med de andre investorene, og hvordan vi håndterer potensielle interessekonflikter.

– Du ble snappet opp av hodejegere da du ble ansatt i 2016, hva er det med din lederstil som blir lagt merke til?

– I den rollen jeg har nå er det viktig med faglig dybde, og det er en stor fordel at jeg gjennom 20 år i nordisk finans har sittet på alle sider av bordet. Dermed dukker det sjelden opp situasjoner som jeg ikke har erfaring med fra tidligere. Det å bygge seg en bred erfaring har vist seg å være verdifullt og har hjulpet i min karriere. Så har jeg nok en lederstil hvor jeg liker å gi mer ansvar og rom til medarbeidere enn deres erfaring skulle tilsi, for å se om de takler det. Når det går bra, og det gjør det som oftest, er det svært positivt for selskapet og motiverende for den ansatte.

– Det høres ut som en risikofylt lederstil?

– De jeg leder er godt utdannet og svært kompetente og det er viktig og naturlig å gi dem ansvar og muligheter. Men det er naturligvis en viss risiko forbundet med å jobbe på den måten, og derfor er jeg opptatt av å være raskt til å ta grep dersom det viser seg at oppgaver blir for store eller det ikke går i det tempoet som er nødvendig. Men jeg har samtidig god erfaring med å delegere på en måte som drar folk oppover. Det gir rom for personlig utvikling. Derfor er jeg positiv til å ta risiko for å la folk vokse, det lønner seg over tid.

– Er du redd for å bomme ved å investere i selskaper som ikke klarer seg?

– Ja, absolutt, og det er veldig trist når det skjer. Derfor strekker vi oss veldig langt og jobber mye med selskapene for å unngå nettopp det. Hvis det likevel ikke går, kjenner jeg det på kroppen, og mange ganger forsvinner det jo også flere arbeidsplasser. Men vi er samtidig et risikokapitalfond, så en del av forventningsbildet er at det ikke alltid går bra.

– Dere er 19 ansatte og har hovedkontor i Trondheim, mens du bor med kone og tre barn i Asker. Har du noen gode tips til å få hverdagskabaler til å gå opp?

– Vi har heldigvis også et lite kontor i Oslo, men du har rett i at det blir mye reising. De tre barna våre er mellom syv og 13 år, og det er jo den mest hektiske perioden når det gjelder aktiviteter, så derfor er mitt beste tips å planlegge. Jeg sørger alltid for å spise middag med familien noen ettermiddager i uken, og i helgene kommer alltid familien først. Jeg legger min datters svømmestevner og min sønns basketkamper inn i kalenderen, og også noen av treningene deres. Hvis ikke man planlegger såpass detaljert, er det fort at sånt forsvinner i en hektisk fase av livet, og det ønsker jeg ikke.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: