– Du fikk din første direktørtittel som 28-åring, men har vært i Oracle de siste 25 årene. Hvordan har du utviklet deg som leder?

– Som 28-åring var jeg altfor ung til å være direktør, og forsøkte å fylle noen sko jeg trodde jeg måtte fylle. Jeg klarte meg greit nok, men var ingen trygg og god leder. Nå har jeg en helt annen ro til å være meg selv. Jeg har mine styrker og svakheter, men har erfart at det fungerer best å være meg selv.

– Hva kjennetegner dine lederegenskaper?

– Jeg er direkte, har mye energi og er tydelig på at jeg vil bedriftens beste. Det er langt lettere å få folk til å jobbe mot et felles mål når de er trygge på at det gagner alle, ikke bare sjefen. For tiden hjelper Oracle mange kunder med modernisering og digitalisering for å få dem over i skyen, og derfor bruker jeg mye tid på å forstå skyteknologien og andre fancy ting. Jeg synes det er viktig for å kunne ta gode beslutninger, så jeg er også en leder som går «all inn» når jeg blir engasjert nok.

– Du ga ut boken «God glid» for fem år siden, nå er du aktuell med en oppvekstroman fra Fredrikstad, der hovedpersonen er hektet på Beatles. Hvorfor Beatles?

– Hovedpersonen i boken er Beatles-fan 20 år for sent, og den er et bilde på hvordan man preges av å ha med seg noe hjemmefra som kanskje er litt annerledes. Jeg hadde selv en fascinasjon for Beatles i min oppvekst i Fredrikstad, og dermed kom temaet naturlig. Men jeg har et normalisert forhold til dem i dag, og boken handler om langt mer enn Beatles.

– Hvordan opplever medarbeiderne i Oracle at sjefen tar seg tid til å skrive bøker?

– Jeg har inntrykk av at de fleste synes det er spennende, og mange er nysgjerrige på hvor mye som er fiksjon og hvor mye som er meg, og nå skal jeg faktisk bokbades foran de ansatte. Når det gjelder tidsbruken er jeg av den oppfatning at døgnet har mange timer, men jeg er veldig god til å fylle alle hullene. Den siste boken har jeg kun skrevet i ferier og helger mellom klokken 06.00 og 10.00. Så lenge jeg driver med noe jeg synes er gøy, gir det bare påfyll av mer positiv energi. Men jeg er samtidig heldig som har en veldig forståelsesfull kone, og det har også vært enklere denne gangen siden døtrene våre er blitt voksne.

– Hva er gøyest, være sjef for et it-konsern eller å være forfatter?

– Jeg kan ikke holde det mot hverandre, men i forrige uke var jeg først på et internasjonalt møte med Oracle, og deretter reiste jeg rett til litteraturfestivalen i Fredrikstad. Det var en fin kontrast. Etter mange år som leder er det interessant å begynne på et nytt, parallelt løp. På jobben blir jeg tatt seriøst, men i forfatterverden er jeg nobody. Jeg ble til og med kastet ut av bokhandelen.

– Kastet ut?

– Ja, jeg følte meg som en idiot! Jeg spurte pent om de kunne ta inn et par eksemplarer av min nye bok, men hun bak disken trodde jeg ga den ut på egen hånd og var overhodet ikke interessert. Hun overså meg og ropte «neste» bakover i køen. Det ble heldigvis litt enklere da de skjønte at jeg hadde Gyldendal i ryggen. En annen gang var lokalavisen med da jeg skulle signere bøker. De skulle ta bilde av køen i bokhandelen. Etter et kvarter var det ingen folk, men etter hvert kom det tilfeldigvis noen gamle skolekamerater forbi som stilte seg opp slik at fotografen fikk bildet sitt.

Christin E. Bøsterud (54): – Jeg har problemer med å holde kjeft

– Påvirker slike episoder lederskapet ditt?

– Ja, jeg tror kontrastene er sunne. Jeg ble refusert fire ganger før jeg fikk romanen antatt. Den første gangen var verst, for da trodde jeg at jeg hadde skrevet guds gave til menneskeheten, men ser jo i etterkant at den ikke var bra nok. Jeg har egentlig alle odds mot meg. Jeg er økonom og sjef i et it-selskap, vanker i feil miljø, har aldri gått på skrivekurs og har til og med dysleksi. Det er klart disse nederlagene har gjort meg bedre rustet som sjef.

– Som for eksempel?

– Boken er en fiksjon, men det er samtidig mye som er veldig nært meg. Åpenheten, og det at jeg er på dypt vann i forhold til hva jeg i utgangspunktet kan, gjør noe med meg som person. Man har godt av å ikke bare seile i medvind. For å si det sånn – jeg har mye kundekontakt i jobben, og det er blitt langt enklere å ta de vanskeligste telefonene etter at jeg fikk øvd meg litt i bokhandelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: