Nøkkelfaktorene til en vellykket karriere er balanse mellom arbeid og fritid samt en meningsfylt og trygg jobb, mener unge kvinner i USA.

Det kommer frem i en ny undersøkelse Accenture har gjort blant 1.000 amerikanske kvinner mellom 22 og 35 år. "Drømme-arbeidssituasjonen" flertallet beskriver speiler norsk arbeidsliv ganske bra, ifølge kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Accenture.

Les også:
Slik leder norske sjefer

<b>- Klar for pose- og sekk-generasjonen</b>

Førsteamanuensis Peggy Brønn på Handelshøyskolen BI er amerikansk, men har bodd i Norge i 20 år. Hun er ikke overrasket over at trygghet troner høyt på ønskelisten.

- Finanskrisen har gjort folk "scared to death" for å miste jobben. Plutselig kan de få sparken - og det vet de. Derfor tviholder man på jobben sin i langt større grad enn før, sier Brønn til DN.no.

Ble advart mot ordet "karriere"
Da hun flyttet til Norge, ble hun advart mot å ta ordet "karriere" i sin munn.

- Jeg ble fortalt at jeg ville virke hard og selvopptatt hvis jeg snakket om at jeg ville gjøre karriere. Det gjorde meg ganske sjokkert, sier hun.

Men arbeidslivet har gradvis endret seg, har hun erfart.

- For å si det sånn: Norge har beveget seg litt mer mot det amerikanske arbeidslivet, og USA har beveget seg litt mer mot det norske. Men det er fortsatt store forskjeller, selv om finanskrisen sikkert har fått mange amerikanere til å tenke seg mer om når det gjelder verdier her i livet, sier Peggy Brønn.

Selv mener hun det fleksible arbeidslivet i langt større grad er til stede i USA enn i Norge:

- Hadde jeg vært ung mor med småbarn i Norge hadde jeg "gone crazy". Har du barn i barnehage styrer det hele arbeidslivet ditt. Jeg ser unge mødre stresse voldsomt for å rekke over alle arbeidsoppgaver før de må løpe av sted for å hente barna før barnehagen stenger. I USA er situasjonen en helt annen, sier Brønn.

Nye krav fra arbeidstakere stiller også nye krav til arbeidsgivere:

- Disse unge kvinnene er både på jakt etter en tilfredsstillende karriere og et privatliv, og da må det gjøres prioriteringer, sier LaMae Allen deJongh, Managing Director i US Human Capital and Diversity i Accenture, i en kommentar.

Vil ha i pose og sekk
- Og samtidig: For å tiltrekke seg, utvikle og holde på de mest produktive medarbeiderne, må ledende selskaper styrke mentorprogrammene og tilby innovativ trening og fleksible måter å jobbe på for at disse individene skal oppnå målene sine, legger deJongh til.

 

Nesten alle de spurte - hele 94 prosent - tror de kan få til balanse mellom en god karriere og et godt privatliv. En dyktig kvinnelig sjef kjennetegnes nettopp ved å opprettholde denne balansen, i tillegg til å være fleksibel og innflytelsesrik, ifølge kvinnene i undersøkelsen.

- En ny generasjon med nye holdninger er på vei inn i arbeidslivet, og det stiller krav til arbeidsgiverne. Dette er ikke et norsk fenomen, nå ser vi det samme i USA, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Accenture til DN.no.

Jakter på trygghet
Livskvalitet er viktigere enn å ha en karriere i vekst. Og på jobbjakt er det trygghet, fleksibilitet og meningsfylte arbeidsoppgaver som lokker mest - langt mer enn høy lønn og utsikter til solide bonuser.

De spurte kvinnene er dessuten lite opptatt av kvinnelige rollemodeller:

Et godt arbeidsmiljø og en åpen og ærlig kommunikasjon med sine nærmeste ledere er langt viktigere enn å ha kvinnelige ledere internt å se opp til, svarer de.

Les også:
Unngå cv-katastrofe i krisetider
Dette gjør deg attraktiv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.