Fredag ble det kjent at det amerikanske transportdepartementet (DoT) har gitt Norwegians irske datterselskap NAI en tentativ amerikansk flytillatelse.

Les mer: Norwegian kan få medhold i USA

Pareto Securities tror en permanent tillatelse vil komme om noen uker og oppjusterer sitt kursmål på Norwegian-aksjen fra 450 til 550 kroner, ifølge en oppdatering mandag.

Meglerhuset gjentar en kjøpsanbefaling men endrer ikke sine estimater for perioden 2016-18. Kursmålet høynesfordi tillatelsen fjerner noe risiko. Videre skriver Pareto at tillatelsen gir Norwegian mulighet til å optimere sine kostnader gjennom høyere flåteutnyttelse.

Carnegie lå i utgangspunktet inne med en forventning om at tillatelsen ville gå gjennom, og gjør ingen endringer etter at nyheten ble kjent.

- Bjørn Kjos hadde jo bestilt en masse fly i påvente av at denne tillatelsen skulle komme, så dette var ventet. Jeg tenker det er mer et spørsmål om hva som hadde skjedd hvis vi ikke hadde fått tillatelsen. Det ville helt klart gitt en negativ effekt, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til TDN Finans.

Heller ikke analytiker Kenneth Sivertsen i SEB var spesielt overrasket over beslutningen.

- Vi lå inne med at Norwegian ville få tillatelsen. Når det går så lang tid før de får tillatelse, kan man resonnere seg frem til at transportdepartementet ikke hadde grunnlag til å si nei. Men samtidig er det klart det er lettelse når beslutningen går gjennom, sier Sivertsen til TDN Finans.

Han venter at også søknaden for den britiske driftstillatelsen også går gjennom. Han tror dessuten press fra britiske myndigheter er en av de viktigste grunnene til at Norwegian fikk tillatelse.

- At Irland satte press på de amerikanske myndigheter har nok ikke hatt så mye å si, men det at Storbritannia, og til en viss grad EU, ble involvert, har nok skapt mer fart. Storbritannia er en viktig handelspartner for USA, sier Sivertsen.

DNB Markets gjør heller ingen endringer i estimatene etter nyheten, men anser også risikoen knyttet til langdistansevirksomheten som redusert. Meglerhuset gjentar sin kjøpsanbefaling med et kursmål på 390 kroner aksjen.

Norwegian stiger 1,7 prosent til 362,40 kroner på en svak Oslo Børs mandag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Oslo Børs: Oljepris, laks og Bjørn Kjos

Største oljeprisfall på to måneder

Asia i dag: Panikk i oljemarkedet – reddes av Kuwait-streik

Dagens aviser på 1-2-3  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Se DNtv:
Se trailer: «Where to Invade Next»
01:22
Publisert: