Både Lufthansa og Easyjet melder torsdag om svekket reiselyst - blant annet av frykt for nye terrorangrep.

Angrepet i Nice i Frankrike for en uke siden var det siste i en rekke terrorangrep på mål både i Frankrike og Europa for øvrig.

2015 var det mest dødelige terroråret i Europa på nesten et tiår, ifølge en undersøkelse utført av forsikringsselskapet Aon i april i år.

Undersøkelsen viser at terrorfaren i Europa har økt, etter terroren i Paris og trusselen fra IS og hjemvendte Syria-krigere.

Frankrike har vært rammet av flere terrorangrep, og 28. juni angrep tre selvmordsbombere den tyrkiske Atatürk-flyplassen i Istanbul. Gjerningsmennene tok livet av 45 personer med skytevåpen og sprengstoff festet til egen kropp.

I mars i år rammet to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel og like etter rammet nok en eksplosjon metrostasjonen Maelbeek, som ligger i nærheten av EUs kontorer i byen. 35 personer omkom og over 300 ble skadet.

Nedjusterer

Nå har Lufthansa nedjustert forventningene til årets resultat, og det tok investorene imot ved å dumpe aksjen med over åtte prosent torsdag.

Dette er det største fallet i Stoxx 600-indeksen, ifølge Business.dk.

På bransjenivå er det i dag reise- og fritidsaksjer som faller mest. Bare telekom-aksjer har en dårligere dag på børsene i Europa.

- Bookinger - særlig på langdistanserutene til Europa - har falt markant, noe som særlig skyldes gjentatte terrorangrep i Europa samt politisk og økonomisk usikkerhet, skrev Lufthansa i forbindelsen med nedjusteringen onsdag kveld.

Frykter terror og Brexit

Easyjet-aksjen sliter også tungt i dag, og blir etter fallende salg handlet ned rundt fem prosent på børsen i London.

Det britiske lavprisflyselskapet hadde en omsetning i tredje kvartal på 1,2 milliarder pund - 2,6 prosent lavere enn i samme periode ifjor.

Easyjet peker også på at frykten for terrorhendelser det siste året har skremt mange fra å reise. Samtidig venter lavprisflyselskapet at Brexit vil gjøre det tøffere for dem.

Også Ryanair og Air France-KLM faller 4 til 5 prosent torsdag.

På Oslo Børs faller Norwegian rundt to prosent. SAS faller svakt i Stockholm.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (+)

Utleiemegleren: - Forventer økt press nå

Her går Norges flinkeste studenter

Det er deilig å være pensjonist i Norge  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.