Lula ble pågrepet og brakt inn for avhør fredag, samtidig som politiet ransaket boligen hans i São Paulo. Også boligene til flere av familiemedlemmene hans ble ransaket.

Politiet mener Lula har nytt fordel av bestikkelser fra Petrobras. Penger skal også ha gått til det brasilianske arbeiderpartiet, som Lula og sittende president Dilma Rousseff tilhører, der de har dekket valgkampkostnader og andre utgifter.

– Ekspresident Lula hadde det øverste ansvaret for hvem som ble direktører i Petrobras. Han var en av dem som nøt de største fordelene av disse forbrytelsene, heter det i en uttalelse fra politiet.

– Verdens største korrupsjonssak

Petrobras-skandalen begynte å rulle i 2014, og så langt er over 170 personer tiltalt i det som kalles verdens største korrupsjonssak. Til sammen skal en sum tilsvarende over 14 milliarder kroner ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Den tidligere utenlandssjefen i Petrobras, Jorge Zelada, ble tidligere i år dømt til tolv års fengsel for korrupsjon og hvitvasking. Torsdag besluttet brasiliansk høyesterett at det skal tas ut tiltale mot Eduardo Cunha, president i den brasilianske nasjonalforsamlingens annetkammer.

– Vil vitne mot Rousseff

Cunha er en av president Dilma Rousseffs viktigste politiske motstandere. Men hun fikk ikke mye tid til å glede seg over at rivalen settes på tiltalebenken.

Et brasiliansk tidsskrift meldte torsdag at en av Rousseff og Lulas tidligere nære allierte, senator Delcidio do Amaral, er villig til å vitne mot både henne og Lula i Petrobras-saken. Opplysningene er angivelig basert på et lekket vitnemål som Amaral har gitt til etterforskerne.

Senatoren skal ha hevdet at Rousseff har lagt hindringer i veien for etterforskningen av skandalen.

Økonomisk krise

Brasiliansk politi opplyste fredag at de skulle gjennomføre 33 husransakelser og elleve pågripelser i ledd i politiaksjonen som har fått navnet «Operasjon bilvask».

Opprullingen av korrupsjonsskandalen skjer samtidig som Brasil er i dyp økonomisk krise, og landets økonomi krympet i fjor med 3,8 prosent.

Da det lekkede vitnemålet til senator Delcidio do Amaral ble kjent, steg børsen i Sao Paolo over 5 prosent. Årsaken var at investorene øynet håp om at venstreorienterte Dilma Rousseff kan bli tvunget til å gå av. (©NTB)

Les også:

Asia i dag: Advarer mot lovløse tilstander

Mugabe: – Diamantgruvene nasjonaliseres

Norwegian vokser videre

 

Se på DNtv: Eiendommenlig elbil

Eiendommelig elbil
Når Morgan skal lage elbil, gjør de det selvsagt på en sjarmerende måte.
00:45
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.