Midt i disse førjulstider er det vel ingenting som får oss i bedre julestemning enn en dampende lutefisk på tallerken, servert med en lett hinne av delikat baconfett og ertestuing. Det rette tilbehøret er viktig, og for de aller fleste er øl og akevitt en del av det hele. Kan det da la seg gjøre å kombinere lutefisk og vin?

Hell i uhell
Denne moderne problemstillingen var neppe tilstede da tilberedingen av lutefisk første gang ble beskrevet av Olaus Magnus i 1555. Hvordan denne særegne retten ble skapt i utgangspunktet er høyst usikkert, men at det var i Norge den oppstod er et velkjent faktum selv om retten også nytes i Finland, Sverige og på Island. Mye tyder på at et hell i uhell var grunnlaget da lutefisken ble til. Den nærmeste forkl#229en man kommer til er et nedbrent tørrfisklager, hvor torsk dekket med aske måtte benyttes til mat.

Slik lager du ertestuing til lutefisken - se video:

Se også video om sennepssaus i bunn av artikkelen.

Dagens utgave av lutefisken er nok en helt annen enn da den oppstod, men sånn er det med alle legendariske retter, de utvikler seg med tiden.

Noe av det viktigste når en skal tilberede perfekt lutefisk i dag er bruken av salt, sier Geir Skeie, regjerende verdensmester i kokkekunst.

- Når du tror du har saltet nok, så strør du på litt til, det gjør den mye fastere i fisken, forteller han.


Tilbehør til begjær
Lutefisk er en utfordrende rett, salt og smaksrik med røkt bacon og lut krever mye av en vin. Tilbehøret en velger har en avgjørende rolle når vi velger vin. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn en lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er det ”snille” tilbehøret som vil harmonere med en delikat fruktighet. Generelt vil en frisk hvitvin med god syrestruktur, sødmefull frukt og fylde være det beste valget.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike vil og passe bra, da vinene er veldig fruktdrevene og med en spenstig syre.

Rødt og godt
Om en skulle falle for fristelsen og servere rødvin til lutefisk er utvalget enda mer begrenset. Her er det viktig at vinen ikke har for mye tanniner som vil ødelegge mye. I tillegg er det en stor fordel at rødvinen har en fin og delikat fruktsødme.

Unge, lette og ukompliserte rødviner fra Portugal vil utvilsomt være det beste valget. Disse vinene er ofte delikate og fruktdrevne, laget på portugisiske druer.

Et annet velfungerende alternativ er en fruktig og lett Beaujolais Nouveau som akkurat har ankommet markedet.

Fisk uten lut? Se også Geir Skeies tips om juletorsk

Rødvin til Lutefisk

58040 Terres Dorées L’Ancien Beaujolais Nouveau Récolte 2010
Jean-Paul Brun
Beaujolais, Frankrike
Kroner 133,50
86 poeng
Best Buys
Bedre enn dette blir ikke Beaujolais Noveau. Flott bringebær og morellpreg og noe i retning rips. Litt mer fylde og konsentrasjon enn i de andre vinene, litt mer ”ekte” vin, men det er moro lell å smake denne. Saftig, syrerik og fersk. Passer til: Lyst kjøtt. Drikk nå. TM

31317 Quinta da Espiga 2008
Casa Santos Lima
Estremadura, Portugal
Kroner 85,- Basis - Hovedsortiment
81 poeng
Eurowine
Søte friske røde bær på duft. Uhyre enkel, men delikat vin med en pen fruktsødme på smak. Fungerer overraskende bra til mat. Drikk nå. MB/TM

Hvitvin til Lutefisk

10764 Riesling Achleiten Smaragd 2009
Domäne Wachau
Wachau, Østerrike
Kroner 218,90 Basis kategori 4
90 poeng
Blend Wines
Noe lukket på duft med preg av mineraler. Stram syre på smak med nydelig mineralsk frukt og flott lengde. Drikk nå til 2019. MB

59257 Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Quarzit 2008
Hexamer
Nahe, Tyskland
Kroner 130,40 Bestilling
84 poeng
Record Vinimport
Dufter av lime og grønne ferske epler. Lett og delikat sødme på smak kombinert med frisk syre og frukt. Drikk nå. MB/TM

Vil du heller ha kjøtt til jul? Se også:
Slik lager du en perfekt ribbemiddag
Verdensmesterens pinnekjøtt

Sennep til lutefisken? Prøv sennepssaus a'la Geir Skeie:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.