Et av våre eldste julemåltider er fersk og nytrukket juletorsk.

Den skal ifølge tradisjonen som strekker seg helt tilbake til 1500-tallet være fisket samme dagen, og gjøre seg fortjent til navnet sprellfisk, da den fortsatt skal sprelle da den ankommer kjøkkenet.

På den tid betydde torsken så mye for folk at den ble beskrevet som ”det hvite gull” og fisken som forandret verden, da den i tørket tilstand kunne brødfø båtfolk og ekspedisjoner på lange sjøreiser.

”Skull torsken os feile, hvad havde vi da, hvad skulle vi føre til Bergen herfra"

Petter Dass

Selvfisket vs selvkjøpt
Ifølge vår egen kokkeverdensmester Geir Skeie er det viktigste at torsken får stå under rennende kaldt vann i en halv time før den blir trukket.

- Da får torsken satt seg, og den blir fast og fin i fisken, forteller Geir.

- En fersk og fin torsk skal lukte godt, være blank i skinnet og ha spenst i kroppen, tilføyer han. Det er oppskriften på torskesuksess, om man ikke har muligheten til å fiske torsken selv.

Mer fisk til jul? Lutefisk + vin = sant

- I dag finnes det også en del oppdrettstorsk på markedet som i mange tilfeller er et godt alternativ til den ville torsken, som kan være vanskelig å få tak i, sier Skeie.

Dette er en delikat rett som tradisjonen tro serveres med Sandefjordsmør kombinert med nykokte poteter.

Slik lager du Sandefjordsmør:

Torskevin
Det viktigste når en tenker på å kombinere vin til torsk er at vinen må harmonere, ikke overdøve, retten, som er den største faren her. En frisk chardonnay fra Burgund er en flott kombinasjon, som med fordel kan serveres på en temperatur som holder seg på i overkant av ti grader. Da får man med seg alle smaksnyansene. Utgaver fra årgangen 2007 er å foretrekke, da disse har en nydelig syrestruktur som hamler opp med smørsausen.

Ønsker man rødvin til denne retten må en først og fremst passe på tanninene, som er det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung og lekker Beaujolais - eller en lett, fruktig og ukomplisert vin fra Sør-Frankrike som serveres avkjølt er det beste valget.

Liker du ikke fisk? Verdensmesterens pinnekjøtt

Hvitvin

50827 Redoma Reserva 2008
Niepoort Vinhos
Douro, Portugal
Kroner 331,- Bestilling
93 poeng
Wine Tailor
I tidligere årganger har denne vinen liknet på en Sentralburgunder. I denne årgangen er det heller en blanding av en Sentralburgunder og en god hvitvin fra Bordeaux.. En aldeles utrolig vin med lav alkohol (12,5 %) og en utrolig fylde kombinert med friskhet og en lett kremet konsistens. Duft av eple og sitrus, litt tropisk, men fremfor alt mineralsk og med innslag av røk og eik. Lang, frisk smak med en vidunderlig munnfølelse. Nå til 2018 TM

51499 Rully Blanc 2007
Jean-Yves Devevey
Burgund, Frankrike
Kroner 225,- Bestilling
87 poeng
Moestue Grape Selections
Mineraler på duft med hint av gule epler, tre og flint. Flott syrestruktur kombinert med en kjølig og elegant frukt på smak. Lett avslutning. Drikk nå og i fire til fem år fremover. MB

44837 Bourgogne Blanc 2008
Thierry et Pascale Matrot
Burgund, Frankrike
Kroner 153,- Bestilling
86 poeng
Moestue Grape Selections
Mineraler, gule epler og pent integrert eik på duft. Frisk syre og en nydelig mineralitet på smak. Bløt og elegant frukt med en lang, tørr og krydret avslutning. Drikk nå til 2015. MB

Rødvin

47959 Beaujolais Villages Nouveau 2010
Trenel
Beaujolais, Frankrike
Kroner 124,90
84 poeng
Vinarius
Floral duft med hint av bananer, kirsebær, bringebær og rips. Frisk syre og saftig fersk frukt på smak. Delikat og lett, tørr avslutning. Drikk nå. Passer til: Lyst kjøtt. MB/TM


Geir Skeie har laget mer julemat for DN.no. Sjekk også disse:
Slik lager du en perfekt ribbemiddag
Verdensmesterens pinnekjøtt
Lutefisk + vin = sant (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.