På begynnelsen av 90-tallet tok over 2.300 norske studenter en hel grad i USA. Ifjor var tallet mer enn halvert, til 1.022 studenter.

- Helt håpløst, ifølge norgessjef Jan Grønbech i Google, som også er styreleder i American Chamber of Commerce in Norway.

- Norske myndigheter gjør alt de kan for å stikke kjepper i hjulene for de som ønsker å studere utenlands. I dag må man enten ha rike foreldre eller ta opp et skyhøyt lån for oppfylle drømmen om USA-studier. Slik kan det ikke være, sier han til DN.no.

Får ikke støtte
Dagens finansieringsordninger fører til at norske studenter ikke får støtte fra Lånekassen til det første året av bachelorgraden i ikke-vestlige land og USA - verken stipend eller lån. Det resulterer i at bare de som har råd til å betale for førsteåret av egen lomme har muligheten til å studere i disse landene.

Samtidig er det mange flere som ønsker å studere i USA:

Et prøveprosjekt viste at nærmere 20 prosent av alle henvendelser til informasjonssenteret for studier i utlandet dreide seg om USA. En undersøkelse blant avgangselever fra den videregående skolen viste at 43 prosent av elevene som vurderte å ta hele utdanningen i utlandet, var interessert i å studere i USA. Det viser informasjon fra ANSA (Association of Norwegian Students Abroad).

Førsteårsstøtten ble fjernet i 1985, og hovedbegrunnelsen var at man ønsket å snu studentstrømmen bort fra USA.

- Tar bedre vare på idrettshelter
I begynnelsen av april deltok Google-topp Jan Grønbech på graduation-seremonien for Young Ambassadors, et lederprogram for norske skoleflinke videregåendeelever, hjemme hos den amerikanske ambassadøren på Frogner i Oslo.

Les mer her: - Også de sterke trenger hjelp

- Det er helt åpenbart at de som virkelig har ambisjoner kjeder seg på videregående, sier Grønbech, som hadde hatt gjengen på 15 elever på besøk hos Google.

- En usedvanlig oppegående gjeng. Jeg skulle gjerne sett at alle sammen søkte jobb hos oss, for vi ansetter helst folk som er smartere enn hos oss selv. Her i Norge er problemet at vi ofte legger mer energi i å dyrke idrettshelter enn å hjelpe folk som vil opp og frem. Vi må ta bedre vare på de talentene vi har. Som et ledd i denne utviklingen burde norske myndigheter legge bedre til rette for å kunne studere i utlandet, for eksempel i USA, sier Grønbech, som selv studerte i USA for 20 år siden.

- Da var antallet norske studenter i USA flerdoblet i forhold til i dag. En trist utvikling, bemerker han.

- Blir for dyrt
Undersøkelser fra blant annet NHH viser at norske studenter er mer hjemmekjære enn andre nordiske studenter, men Google-sjefen tror mange flere hadde benyttet sjansen til å studere ute hvis forholdene ble lagt til rette fra myndighetenes side.

- Jeg tror ikke problemet er at unge nordmenn ikke vil studere i utlandet. Hovedproblemet er nok at det blir for dyrt, sier han.

Les også: NHH-studenter vil ikke ut

Kristoffer Moldekleiv, ANSA-president
Kristoffer Moldekleiv, ANSA-president

Det tror også ANSA-president Kristoffer Moldekleiv.

- Jeg tror at antallet norske USA-studenter hadde vært langt høyere hvis man hadde fått stipend og lån til førsteåret. I dag blir gjeldsbyrden for stor, sier han.

Få reiser ut
Og de lave tallene er langt lavere enn de ser ut på papiret, siden det totale antallet studenter i Norge har økt kraftig de siste årene:

- I dag er det 220.000 norske studenter totalt, men bare åtte prosent av disse tar utdanningen i utlandet. Det er veldig lite, særlig med tanke på hvor verdifullt og nyttig utenlandserf#229 er når man skal ut i arbeidslivet senere, sier Moldekleiv.

På NHH-Symposiet i Bergen tok næringsminister Trond Giske til orde for at norske studenter burde satse langt mer på studier i Kina fremfor å "surfe seg gjennom" studiene i Australia.

- I fjor var det bare 20 norske studenter som tok en hel grad i Kina, mens 1.402 studenter gjorde det samme i Australia.

- Jeg er enig med Giske i at Norge burde ha flere studenter i Kina, men skjønner godt at folk vegrer seg for å ta opp dyre forbrukslån for å betale for høyere utdanning, som i Norge er fullfinansiert av myndighetene. Inntil regjeringen legger til rette for studier i Kina, skal vi faktisk være glade for at vi har studenter i Australia, mener Moldekleiv.

- Ironisk nok har Australia en veldig høy andel kinesiske studenter, og kan skilte med langt flere toppuniversiteter enn Norge. Jeg tror for øvrig ikke at studentene i Australia surfer noe mer enn studentene i Norge står på snowboard, bemerker han.

Les også: - Fremtidens utfordring er mangel på talenter - ikke mangel på kapital

<b>Nå er høy lønn viktigere</b>

<b>Sikre deg drømmejobben!</b>

<b>Nå tjener jentene mest</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.