Flere områder i USA har fått merke effektene som sterk dollar og nedgang i oljeprisen har på næringslivet, viser Federal Reserves bedriftsundersøkelse i sentralbankens 12 distrikt.

Undersøkelsen oppsummeres i sentralbankens ferske Beige Book-rapport, som blir utarbeidet før hvert rentemøte i sentralbanken.

Federal Reserve holder sitt neste rentemøte om to uker, nærmere bestemt 28. og 29. april.

Ifølge undersøkelsen, som ble offentliggjort torsdag kveld norsk tid,  fører den sterke dollaren og lave oljeprisen til oppsigelser i flere av distriktene. Spesielt gjelder dette i sentrale deler av nasjonen, fra Minneapalis og Cleveland og sørover til Kansas City, Dallas og Atlanta, skriver Marketwatch.

Minneapolis-regionen inkluderer blant annet delstaten Nord-Dakota der store deler av amerikansk skifergass-produksjon er konsentrert.

Det ble spesielt rapportert om oppsigelser i tradisjonelle produksjonsbedrifter og i energisektoren.

- Reduksjonen var primært relatert til nedgangen i gass- og oljeprisene og en nedgang i etterspørselen etter jernmalm og stål, heter det i rapporten.

Blandet bilde

Etter Feds forrige rentemøte antydet medlemmene i sentralbankens markedskomité, som bestemmer nivået på styringsrenten, at det kan bli aktuelt å øke renten fra dagens nullnivå i løpet av nær fremtid.

Rapportene om oppgang i antall stillingskutt peker i retning av at sentralbanken utsetter det første rentehoppet. Beige Book-rapporten tegner imidlertid et langt mer blandet bilde av den samlede økonomiske utviklingen i nasjonen.

I rapporten oppsummerer sentralbanken at den økonomiske aktiviteten økte i flesteparten av de 12 regionene fra midten av februar og frem til slutten av mars. Fem av regionene melder om moderat vekst, mens tre melder om beskjeden vekst. De resterende distriktene melder om nesten ingen vekst eller stabil utvikling.

Samtidig melder flere distrikt om at det er antydninger til lønnspress. I flere distrikt er det også rapporter om bedring i boligmarkedet sammenlignet med tidligere rapporter. Begge deler taler isolert sett for høyere rente.

Les også:

Voldsom oljeprisoppgang

Spansk statsadvokat ber om 3,5 års fengsel for Idar Vollvik

- Vi trengte ikke å gjøre noe, vi tjente penger uansett  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.