Det skriver Financial Times i en større reportasje om forholdene i noen av Danmarks mest eksklusive restauranter.

Ingen andre nordiske byer kan skryte av så mange stjerner i den årlige Michelin-kåringen som København, og matkjennere fra hele verden reiser til den danske hovedstaden for å pirre smaksløkene. Men ifølge den internasjonale finansavisen finnes det en annen side ved den danske gourmetbyen som sjelden kommer frem.

Avisen har intervjuet en rekke kokker, servitører, lærlinger, restauranteiere og matjournalister som forteller om et uholdbart arbeidsmiljø. De fleste vil være anonym, blant annet av frykt for å bli svartelistet i bransjen, skriver avisen. Flere forteller at de er blitt dyttet opp mot veggen, slått og sparket av kolleger. Ifølge en ung kokk ble han nektet å dra til legen da han fikk kokende kaffe over hånden etter at en av de andre kokkene dyttet en svingdør på ham.

– Huden min falt av, sier kokken, Per-Emil Madsen, til FT.

Gratisarbeid

En annen forteller om kokkelærlinger som ble plassert ute i iskaldt regnvær for å plukke fjær av ender, selv det egentlig var plass til den type arbeid innendørs.

– Hva får folk til å gjøre noe sånn, spør kilden.

En av forklaringene på det dårlige arbeidsmiljøet, som blir trukket frem av avisen, er den høye andelen ulønnet arbeidskraft i restaurantbransjen. Lærlinger og praktikanter fra mindre steder reiser til København for å ha praksis i tre måneder uten lønn på byens beste spisesteder. Flere av restaurantene skal ha gjort seg helt avhengige av gratis arbeidskraft: Når hver rett krever så mye ressurser og innsats blir det ikke bærekraftig om alt arbeidet skal lønnes.

– Jeg tror ikke du kan oppnå disse resultatene uten utnyttelse, sier Madsen, den unge kokken som ble skadet, til avisen.

Dårlig reklame

Administrerende direktør Jannick Nytoft i den danske bransjeorganisasjonen for restaurant- og hotellnæringen, Horesta, legger ikke skjul på at artikkelen i Financial Times setter bransjen i Danmark i et dårlig lys.

– Det er ingen tvil om at den danske gastroscenen i høy grad lever av utenlandske turister som planlegger å besøke København. Dette vil selvfølgelig gå inn på og påvirke noen, sier han til den danske avisen Børsen.

Ifølge Nytoft mangler restaurantbransjen 34.000 hender i sommer, og hvis de ikke behandler folk godt vil de skape problemer for seg selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.