Lørdag går VGs nyhetskanal på luften som ordentlig tv-kanal.

Det første halvåret har Telenor sikret seg enerett på å distribuere sendingene til en million kunder som mottar sine tv-signaler fra Canal Digital Parabol eller Canal Digital Kabel-tv.

Som en del av avtalen har VG fått en svært gjev kanalplassering i kabeluniverset. Mens TV 2 Nyhetskanalen har plass nummer 27, har VG fått plass 7 hos Canal Digital Kabel-tv.

DN er kjent med at kanalplasseringen til den nye konkurrenten har vekket sterke reaksjoner i TV 2. At VG-kanalen ligger blant de ni første kanalene på fjernkontrollen til en halv million kabelkunder gir VG et stort konkurransefortrinn, særlig når TV 2 Nyhetskanalen er henvist til kanalplass 27.

Les også: Oktober-sjokk for NRK

I maktkampen mellom tv-kanaler og distributører er det ikke uvanlig at kanalplassering brukes som forhandlingskort. Kanalene med lavest kanalplassering blir mest sett, og det er derfor en stor fordel for en uetablert kanal å få et lavt nummer på fjernkontrollen.

Gode diskusjoner

Kundene til Canal Digital Parabol, som har omtrent like mange kunder som søsterselskapet, finner VG på plass 17 og her ligger TV 2 Nyhetskanalen på syvende plass.

– Diskusjonen rundt kanalplassering med Canal Digital har vært god, og vi er godt fornøyd med disse plasseringene. Begrunnelsen rundt selve plasseringen må du spørre Canal Digital om, de har noen prinsipper de følger, men for oss har det selvfølgelig vært viktig med en god plassering slik at det blir lett for seerne å finne frem til kanalen, sier tv-strateg Thomas Manus Hønningstad i VG.

I 2005 gikk MTV til sak for å hindre Canal Digital i å erstatte MTV med SBS-eide The Voice i den såkalte grunnpakken av kanaler som alle kabelkunder mottok.

Får plass i grunnpakken

Det hører med at TV 2 og Telenor i en årrekke har hatt et svært anstrengt forhold, særlig knyttet til hvor mye Canal Digital skal betale for å kunne formidle TV 2-kanalene i kabelnettet.

– Vi har bestemt oss for ikke å kommentere saken, skriver kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 i en tekstmelding.

– Både hos Canal Digital Kabel-tv og hos oss i Canal Digital Parabol legger vi den nye nyhetskanalen til VG i grunnpakken. Dermed treffer den alle kundene våre, rundt en million nordmenn, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Parabol.

Canal Digital forklarer plasseringen slik:

– De følger et prinsipp om at «nasjonale» mediehus med Norge som sitt primære nedslagsfelt får sin hovedkanal først i kanallisten, sier Tjønndal Pettersen.

– Hvor mye penger bidrar Canal Digital med til VGs nyhetskanal, og hvor lenge vil den ligge eksklusivt på Canal Digital?

– Jeg vil ikke gå inn på innholdet i avtaleverket. Det jeg kan bekrefte er at vi har et halvt års eksklusivitet, sier Pettersen.

Han sier Canal Digital også vil ta VGs nyhetskanal med ut til kundene på den nye Ipad-løsningen Canal Digital Go i desember.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Favoritten ble ny TV 2-sjef  

Se 8-åringen som tjener millioner på YouTube

Oppvask etter skandale på NHH (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette vet mediekjempen om oss

Ser NRK helt lovlig på tv, uten å betale lisens