To tidligere ansatte i JP Morgan er siktet av amerikanske myndigheter for sin rolle i tradingskandalen som ifjor påførte bankkjempen et tap på flere milliarder dollar, også kjent som "The London Whale"-saken, skriver CNBC.com.

Traderne Julien Grout and Javier Martin-Artajo skal målrettet ha prøvd å skjule hundrevis av millioner dollar i tap fra handler i en portefølje av syntetiske kredittderivater, ifølge siktelsen.

De er derfor siktet for økonomisk bedrageri og for å ha samarbeidet om å forfalske regnskapene og dokumenter relatert til bankens totale tradingtap på 6,2 milliarder dollar ifjor, heter det.

Siktelsene er et resultat av etterforskningen av JP Morgans investeringsvirksomhets London-kontor.

Virksomheten har som oppgave å styre markedsrisiko og å investere overskuddskapital, men i april 2012 ble det klart at en liten gruppe ansatte ved kontoret hadde gått utenom mandatet ved å ta enorme veddemål i et illikvid marked for kredittforsikringer, der de fort ble satt i skvis.

Bruno Iksil, den av traderne som har blitt stående som synonymt med tapene, fikk økenavnet "The London Whale" for størrelsen og appetitten for sine veddemål. Han er imidlertid ikke siktet, og samarbeider idag med etterforskerne.

Gout var Iksils nestkommanderende og ansvarlig for rapporteringen av handlene i bankens bøker.

Martin-Artajo var Iksils nærmeste sjef. Myndighetene anklager ham for å ha presset Iksil og Gout til å rapportere høyere verdier enn tilfellet var.

Både Gout og Martin-Artajos advokater hevder sine klienters uskyld.

BAKGRUNN:
Hoderulling etter giganttap
Giganttap ryster finansmarkedene
Påførte JPMorgan 4,4 milliarder dollar i tap

Les også:
Resesjonen over i Europa: Slik påvirker jubeltallet Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.