I slutten av forrige måned avviste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Aftenposten hadde avdekket falske mobilbasestasjoner i Oslo sentrum. For å undersøke at alt faktisk har gått lovlig for seg fra PSTs side, skal Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) kontrollere bruken av såkalt skjulte tvangsmidler, både i den omtalte saken og generelt.

Det kommer fram i EOS-utvalgets årsmelding for 2014.

Hentet informasjon

– I forbindelse med Aftenpostens oppslag om falske basestasjoner i Oslo har utvalget bedt om og fått rettslig, faktisk og teknisk informasjon fra PST, E-tjenesten og NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet). Utvalgets oppgave er å undersøke om EOS-tjenestene har brukt ulovlige metoder. Utvalget fører etterfølgende kontroll med PSTs bruk av skjulte tvangsmidler og fortsetter med det i 2015, heter det.

Fra før har justisminister Anders Anundsen (Frp) bekreftet overfor Stortinget at PST bruker falske basestasjoner i saker som er under etterforskning. Det har tjenesten lovhjemmel til, men forutsetningen er at tilsynsmyndighetene skal varsles hver gang det blir satt opp en IMSI-fanger (basestasjon). Etter det som er kjent, skal PST aldri ha kommet med et slikt varsel.

Ulovlig overvåking?

Både før og etter nyttår har Aftenposten publisert artikler med påstander om at det i sentrale deler av Oslo befinner seg falske basestasjoner som kan benyttes til overvåking av mobiltelefoni.

– EOS-utvalget har til oppgave «å klarlegge om og forebygge at det øves urett mot noen» etter kontrolloven § 2. Det er etter dette utvalgets oppgave å undersøke om tjenestene har brukt ulovlige metoder. Utvalget vil fortsette å kontrollere lovligheten av PSTs egen bruk av falske mobilbasestasjoner, skriver utvalget videre.

 

Les også: - Drevet for kreditors regning

Billigere firehjulstrekker fra Tesla

Dette var det viktigste han lærte av finanskrisen

Heia Hermanrud  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.