Kinas voldsomme vekst har avtatt, og vil ikke få et nytt løft før det er tatt skikkelig tak.

- Det er ganske omfattende behov for reform i Kina, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Nærmer seg grensene
I Handelsbankens konjunkturrapport, som ble lagt frem torsdag denne uken, peker Mork på at betydelige ubalanser i den kinesiske økonomien understreker behovet for omfattende strukturelle reformer dersom veksten skal opprettholdes. Han utdypet dette da han presenterte rapporten samme dag.

- Etter 20 år nærmer Kina seg nå grensene for hva eksport- og investeringsdrevet vekst kan levere, mener Mork.

Etter mange år med tosifret vekst er myndighetenes egen prognose at økonomien i år vil vokse med 7,5 prosent. Det er ikke lite som må endres dersom det skal skapes grunnlag for balansert vekst i Kina, mener Mork:

* Finansiell liberalisering er nødvendig, for å bedre allokeringen av kapital og bidra til makroøkonomisk stabilisering.

* Banksektoren trenger konkurranse, og de store statseide foretakene bør betale utbytte. Likviditet og soliditet bør reguleres ved hjelp av henholdsvis sentralbankens rentesetting og finansiell regulering. Valutaen bør gjøres fullt ut konvertibel og valutakursen flytende.

* Menneskelige ressurser bør ivaretas og utvikles bedre. Dette betyr blant annet at arbeidstakere bør få bedre rettigheter, utdanningsystemet forbedres og at det sosiale nettverket bør styrkes og utvides.

* Energi- og naturressurspriser bør reflektere faktisk knapphetsverdi, og miljøvernet utbedres. Bøndene må gis bedre kontroll over jorda de dyrker.

* Skattesystemet bør gi lokale myndigheter mer pålitelige inntektskilder, slik at de kan bli mindre avhengige av tomtesalg og overføringer fra Beijing.

- Alt dette må til, og det er ikke enkelt, sa Mork da han presenterte rapporten 19. april.

I ferd med å kjøre seg fast
Reformvillige og kommunister knives nå om makten i Kina.

- Det foregår en politisk maktkamp for åpen scene, det er helt uvanlig at dette skjer i en ettpartistat, sier Mork.

Han mener at de politiske utsiktene er usikre, og at man må vente at maktkampen vil vare ved.

Ifølge Mork er det en myte at Kina er den frieste markedsøkonomien i verden.

- Kina er i virkeligheten en statsdirigert økonomi med mulighet til å detaljregulere på alle bauer og kanter, sier Mork.

Handelsbankens sjeføkonom mener denne statlige kontrollen har ført til at investeringer har blitt begunstiget fremfor forbruk, har ført til ineffektivitet og korrupsjon og tillatt rovdrift på både arbeidskraft og ressurser.

Middelinntektsfellen
Sjeføkonomen frykter at Kina nå kan være på vei inn i middelinntektsfellen. Teorien vil ha det til at et lands økonomi får store vanskeligheter med å fortsette å vokse når befolkningens gjennomsnittlige inntektsnivå når et visst punkt. Brasil er et eksempel på det land som havnet i denne fellen.

- Kina står i fare for det samme, fordi de har kjørt seg fast i sin måte å regulere økonomien på, sier Mork.

Les: Kina «kan bli stående i stampe»

Les også: Laveste vekst i Kina siden 2009 og Tror Kina har nådd bunnen

Øystein Dørum, DNB Markets: - Kan ikke fortsette

Les også hva Knut Anton Mork mener om utviklingen i eurosonen: - Jeg er bekymret for Europas skjebne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.