I forrige uke sendte gjeldskrisen i investeringsselskapet Dubai World sjokkbølger gjennom verdens finansmarkeder.

Les: Dubai nær kollaps

Mandag har noe av uroen lagt seg, men fremdeles følges utviklingen i Dubai med argusøyne fra hele verden.

Slik er ståa mandag kveld norsk tid:

I helgen strakte De forente arabiske emiraters sentralbank ut en hjelpende hånd. Sentralbanken opplyste søndag at banken vil opprette en likviditetsfasilitet for emiratenes banker, altså støtte långiverne til Dubai World.

Dette er viktig fordi det kan bidra til å dempe effekten ut over emiratet i Midtøsten. Dubai har satset enormt de siste årene gjennom Dubai World. Selskapet har vært et symbol på den enorme fremgangen det arabiske emiratet har opplevd og konglomeratet er involvert i alt fra en av verdens største havneoperatører til store investeringer i eiendom over hele verden. Selskaper over hele verden er involvert på en eller annen måte i Dubais problemer.

Sentralbanken lovet også å stå ved bankene i de syv emiratene ( UAE) og filialer av utenlandske banker.

Utsagnet fra Abu Dhabi dempet noe av frykten for hva Dubais enorme gjeld kan utløse av dominofall verden over, og dette løftet de asiatiske børsene mandag.

Les: Jubelstemning i Asia

Vil ikke garantere for gjelden
Mandag ble det kjent at myndighetene i Dubai ikke vil garantere for Dubai Worlds gjeld, ifølge blant annet Marketwatch.com.

Det satte en ny støkk i investorer som langt på vei har regnet med at Dubai World ville bli reddet av myndighetene. Dubai World er det statlig eide investeringskonglomerat til myndighetene i Dubai.

- Kreditorene må selv ta deler av ansvaret for å ha lånt penger til selskapene. De tror Dubai World er en del av regjeringen, men det er ikke riktig, sier Abdulrahman al-Saleh, ekspedisjonssjef i Dubais finansdepartement, ifølge Reuters.

Dermed har ikke Dubai World noen statlig gjeldsgaranti.

- Tidene der implisitt støtte var nok, er forbi. Enheter som Dubai World har i aller høyeste grad presentert seg omtrent som statlige enheter, uten av myndighetene har vært juridisk ansvarlige. Dette har absolutt forandret seg nå, sier Phillipp Lotter, som er visepresident i Moody's investorservice i Dubai til Bloomberg.com .

- Det er ikke korrekt å anta at Dubai World er en del av regjeringen i Dubai, sier al-Saleh ifølge Bloomberg.com.

Kraftigste fall på åtte år
Dette preget de europeiske børsene mandag.

Børsene i Dubai og Abu Dhabi raste mandag. Abu Dhabi falt til sitt laveste nivå på åtte år ifølge Bloomberg.com. Dubai falt 7,3 prosent, som er laveste nivå siden oktober ifjor.

Les: Børsen i Abu Dhabi stuper

Restrukturere deler av gjelden?
Bloomberg.com meldte like før børsenes stengetid i USA at Dubai World nå sier at de er i konstruktive samtaler med banker om å restrukturere rundt 26 milliarder dollar av gjelden.

Dette fikk de amerikanske børsene til å snu fra minus til pluss iløpet av den siste halvtimen før stengetid mandag.

Les: Dubai snudde Wall Street

Heftige byggeprosjekter
Dubai World har bygget i stor stil de siste årene, og står for en del av verdens mest spektakulære anlegg. Ikke bare har Dubai lånt store penger for å finansiere byggeboomen, den har også ført til overkapasitet. Ifølge Wall Street Journal er bare 41 prosent av kontorlokalene i nye bygg utleid, og siden ifjor har kontorleieprisene stupt med 58 prosent, skriver Dagens Næringsliv mandag.

- Det er korrekt at myndighetene eier Dubai World, men da selskapet ble etablert ble det gjort klart at finansieringen skulle knyttes til hvor levedyktige prosjektene var, og ikke til en statlig garanti, sier al-Saleh i et intervju med Dubai TV, ifølge Bloomberg.com.




Eiendomsselskapet Nakheel står bak byggingen av den palmeformede Jumeirah-øya, et prosjekt som alene har en gjeld på 3,5 milliarder dollar.


DP World er verdens tredje største havneoperatør og opererer 50 konteinerterminaler i 32 land.


Eiendomsselskapet Limitless, opererer i Russland, Vietnam og Saudi-Arabia foruten Dubai, har gjeld på 1,2 milliarder dollar som forfaller 31. mars.


Investeringsselskapet Istihmar har verdier for 2,9 milliarder dollar, inkludert cruiseskipet Queen Elizabeth II, som skal bli et flytende luksushotell.


Economic Zones World satser på etablering av frihandelssoner rundt i verden. * Leisurecorp er et sport- og fritidsselskap.


Dubai Multi Commodities, som handler med edelmetaller og diamanter.


Drydocks World betjener 400 skip i året, for det meste oljetankere.


Dubai Maritime City er et byggeprosjekt som etter planen skal stå klart i 2012.


Dubai Natural Resources World ble startet så sent som i september for å investere i energi, gruvedrift og jordbruk rundt i verden. (Kilde. AFP) (©NTB)


Dubai er ett av syv selvstyrte emirater i De forente arabiske emirater. Landet har ikke egne oljeinntekter å basere seg på, men har bygget opp økonomien ved å tiltrekke seg investorer og tildels oljepenger fra andre arabiske land.


Kilde: DN.no og NTB